Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na Kosovu, obići će i Janjevo i primiti medalju Sv. Terezije!

Prvi put od 2011. jedan hrvatski premijer odlazi u službeni posjet Kosovu. Andrej Plenković danas boravi u toj zemlji, s kojom Hrvatska i inače ima redovan politički dijalog, pa i susrete premijera na marginama međunarodnih konferencija.

Posjet ima više komponenti – političku, diplomatsku, gospodarsku, humanitarnu, dijasporsku i sigurnosnu. Plenković će se u Prištini tako sresti s predsjednikom Vlade Kosova Albinom Kurtijem, a zatim slijedi susret gospodarstvenika s predstavnicima HGK, Ericssona Nikole Tesle i Končar Elektroindustrije. Inače, Hrvatska je 7. trgovinski partner Kosovu od zemalja EU. Susret s Vjosom Osmani-Sadriu ima i humanitarnu notu – kosovska predsjednica premijeru Plenkoviću i ravnatelju Opće bolnice Dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu Josipu Samardžiću uručit će medalju Svete Terezije.

Priznanje je to i zahvala za angažman i pomoć uslijed tragične nesreće u Slavoniji u kojoj se ljetos prevrnuo autobus pun kosovskih državljana, pri čemu ih je desetero poginulo, a 50-ak bilo ozlijeđeno. Plenković će posjetiti i Janjevo gdje će se susresti s predstavnicima hrvatske manjine te pripadnicima hrvatskog kontingent KFOR-a. Uz Plenkovića u posjet će državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, zastupnica u Saboru Ermina Lekaj Prljaskaj i osvajač zlatne medalje na OI u Rio de Janeiru Josip Glasnović, podrijetlom iz Janjeva.