Dalić: Ovo mi je jedan od najljepših sportskih trenutaka u cijelom životu

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić na press-konferenciju umarširao je s majicom Katar 2022., a dočekan je decentnim pljeskom.

– Zahvala svima koji su nam bili potpora na putu prema ovom uspjehu. Od igrača, HNS-a, moga stožera i, naravno, hvala našim navijačima koji su nam pružali veliku podršku. Hvala i novinarima. Bilo je kritika s vaše strane, ali one su bile konstruktivne – rekao je Dalić na početku susreta s novinarima, pa dodao:

– Ovo su jedne od najuspješnijih kvalifikacija Hrvatske uopće, i na to sam posebno ponosan.

Onda se okrenuo analizi same utakmice u kojoj je njegova momčad imala apsolutnu kontrolu, ali je “winner” koji nas je odveo u Katar došao u kasnoj fazi utakmice, i to od Rusa.

– Totalno smo dominirali kroz cijelu utakmicu, jedino što nismo uspjeli zabiti pogodak na vrijeme, ali nismo gubili strpljenje. Pokušali su Rusi agresivnijom igrom onemogućiti organizaciju naših napada. No, lako smo to riješili, jer su Modrić i Brozović igrači svjetske klase. No, na koncu smo uspjeli sve to prevladati i posve zasluženo pobijedili. Rusija nije imala sreće? Imali su je previše u ranijim susretima. Nismo im dali ništa. Znali smo da smo kvalitetniji, a kroz utakmicu smo to dokazali – pričao je naš izbornik.

– Bila je teška utakmica. Nije htio pogodak, a kako je vrijeme odmicalo sve je postajalo teže i zbog vremena. Mislim da smo mnogo dobili od igrača s klupe. Potrajalo je dok smo slomili Ruse, ali smo ih slomili. Pogodak je možda pao kad smo to najmanje očekivali, ali to je bila nagrada za sve dobro što smo radili tijekom utakmice. Ovu pobjedu posvećujemo našim navijačima koji su nas pratili kroz cijelu ovu godinu, a neka ona bude i posveta Vukovaru i Škabrnji – pričao je Dalić, koji nakon pobjede nije mogao zadržati suze. Slomile su ga emocije i priznao je: “Ovo mi je jedan od najljepših sportskih trenutaka u životu”.

Ruski izbornik Valerij Karpin uoči susreta najavljivao je kako se njegova momčad u Splitu neće braniti, ali na terenu se dogodilo upravo suprotno. Rusija je u velikom dijelu susreta bila u posve podređenom položaju.

– Branili smo se, to je istina, jer Hrvatska ima mnogo bolje igrače od nas. Uvijek igraš koliko ti suparnik dopusti. Nama Hrvatska jednostavno nije dala igrati, a mi smo njima to dopustili, i u tome je cijela priča. Ostaje proanalizirati zašto smo bili u tako podređenom položaju u najvećem dijelu utakmice, pa nismo se uspjeli sastati s loptom. Teško je igrati tako da se braniš 90 minuta, uvijek se može dogoditi takva situacija iz koje smo primili pogodak. Naši igrači kao da nisu bili spremni preuzeti odgovornost kada smo imali loptu u svom posjedu, a s druge strane Hrvatska je radila luđački presing, u čemu se mi nismo najbolje snašli – rezimirao je ruski izbornik.

Osvrnuo se Karpin i na atmosferu koja je vladala na Poljudu.

– Atmosfera je bila veličanstvena, volio bih da svaka momčad igra u takvim uvjetima. Koliko je to pomoglo Hrvatskoj, ne mogu komentirati, jer na koncu uvijek igraju igrači na travnjaku, a ne navijači – zaključio je odgovor Karpin