NAPREDUJE GRADNJA OHBP-A

Vrijednost investicije je 164 milijuna kuna, od čega je 152 namijenjeno za gradnju

Već idući mjesec radovi će “izići iz rupe” i počet će gradnja tzv. krila zgrade. Unatoč brojnim kišnim danima tempo realizacije je dobar i očekuje se da će radovi biti završeni kako je i planirano, do ožujka 2023. godine – najsvježiji je to izvještaj o tijeku radova na objektu Objedinjenog hitnog bolničkog prijma dnevne bolnice i dnevne kirurgije, koji niče uz KBC Osijek.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak podsjetila je kako je ovo najveće ulaganje u zdravstvu na području Osijeka i Osječko-baranjske županije u posljednjih 30 godina. Vrijednost investicije je 164 milijuna kuna, od čega je 152 namijenjeno za gradnju.

– Na ovaj način značajno će se poboljšati kvaliteta zdravstvene usluge koju pruža KBC, posebno kada se govori o hitnom bolničkom prijmu. Znamo koliko je važno upravo u tim trenucima imati adekvatan pristup, skrb, a onda i obradu pacijenata. Ovo je ujedno i prvo ulaganje u razvoj novog KBC-a u Gackoj ulici. Studijsko-tehnička dokumentacija za taj projekt, koja je u visokoj fazi izrade, vrijedna je 35 milijuna kuna. Vjerujemo da je ovo početak onoga što smo ranije najavljivali, da ćemo veću pozornost posvetiti zdravstvenoj skrbi na području Osijeka i Osječko-baranjske županije, a gradnja novoga OHPB-a prvi je korak u tom smjeru – poručila je ministrica Tramišak.

Doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek, podsjetio je da se osječka bolnica 2016. godine suočila s nedostatkom prostora, pa su se odlučili na gradnju nove zgrade.

– Osnovna je ideja da se svi ambulantni prostori i dnevne bolnice iz neadekvatnih podrumskih prostora presele u jednu modernu zgradu, zgradu koja će omogućiti uvjete za razvoj dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije, što je trend u reorganizaciji zdravstvenog sustava na način smanjivanja broja akutnih kreveta – istaknuo je Zubčić.

Dio je osiguranih sredstava predviđen i za opremanje OHBP-a, od opremanja operacijskih sala za jednodnevnu kirurgiju do “strečera”, stolova za pregled, stolica i kreveta za dnevnu bolnicu.

– KBC unutar državnog proračuna ima i svoju poziciju za kapitalne medicinske uređaje, pa tako u 2023. godini planiramo sav taj iznos potrošiti na opremanje ovog objekta. Treba nam, primjerice, novi CT i novi prostor za RTG snimanje – rekao je ravnatelj.

Ovom je obilasku nazočio i gradonačelnik Ivan Radić, koji je također najavio određene aktivnosti u korist KBC-a.

– Ovih dana osigurat ćemo donaciju u vrijednosti od 85 tisuća kuna za ambulantu za parodontologiju, a u rebalansu za 2021. godinu predložit ćemo novčanu pomoć Klinici za ginekologiju, što držimo da je određena vrsta demografske mjere. Drago mi je da radovi teku planiranom dinamikom, jer to nije bitno samo za Osijek i Osječko-baranjsku županiju nego i za sve one koji gravitiraju ovoj bolnici. Zato me veseli da ne stajemo samo na OHBP-u, nego i da planirane aktivnosti po pitanju realizacije novog KBC-a idu planiranom dinamikom – istaknuo je Radić.

Mato Lukić, dožupan te predsjednik Upravnog vijeća KBC-a, istaknuo je da je Osječko-baranjska županija u protekle četiri godine pomagala KBC-u Osijek s više od tri milijuna kuna.

– U tom smjeru idemo i s gradnjom novog OHBP-a koji će omogućiti veću protočnost pacijenata i olakšati rad zdravstvenom osoblju, dok će dnevne bolnice rasteretiti odjele u KBC-u, a bolničko liječenje učiniti dostupnijim – kazao je Lukić.