Plenković na sastanku s vojnim zapovjednicima!

Uoči sutrašnje sjednice Vijeća za obranu premijer Andrej Plenković održava sastanak s vojnim zapovjednicima, do kojeg je došlo nakon tjedana javne polemike između predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića

Plenković je sastanak najavio na sjednici Vlade u četvrtak, rekavši da želi ‘osobno i neposredno čuti od zapovjednika koji su problemi i otvorena pitanja u Hrvatskoj vojsci i kako vide da bi Vlada mogla dati dodatni doprinos.’

‘Vlada se najčvršće protivi bilo kakvoj politizaciji HV-a i sa svoje strane nastojat ćemo na odgovoran način riješiti ta pitanja već u utorak na Vijeću za obranu, koje će biti u Banskim dvorima’, rekao je tada Plenković.

Sastanak s vojnim zapovjednicima u Banskim dvorima komentirao je i predsjednik Zoran Milanović. On pak smatra da tim sastankom Plenković pokazuje da nema povjerenja u svog ministra Banožića. ‘Od svog Baneta očito saznaje netočno. A izgleda da svom ‘najstabilnijem’ ministru baš i ne vjeruje ako mu vojni zapovjednici trebaju reći istinu’, oglasio je Milanović priopćenjem.

Milanović je podsjetio da je Plenković javno, pa i pismom iz Ureda predsjednika upozoren da Banožić ‘krši zakon svojim kadrovskim odlukama i uvodi nered u vojnu hijerarhiju’.

‘Dobro je što predsjednik Vlade o problemima u vojsci napokon želi čuti od mjerodavnih i upućenih, dakle od vojnih zapovjednika, jer od svog ministra nije i ne može ništa točno čuti. Pitanje je samo što onda radi i čemu služi njegov ministar obrane?’, poručio je Milanović u priopćenju.

Do sastanka Plenkovića s vojnim zapovjednicima, a i sutrašnje sjednice Vijeća za obranu došlo je nakon što su predsjednik Milanović i ministar Banožić tjednima izmjenjivali teške riječi i optužbe. Sve je, podsjetimo, eskaliralo nakon umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Elvisa Burčula.