Župan Anušić: Prednost onim projektima koji će olakšati život obiteljima!

Siguran sam da se nitko neće odlučiti na povećanje obitelji zbog povećanja jednokratne naknade za novorođenčad – kaže Anušić

Uvijek ću dati prednost mjerama koje su strateški, dugoročno važnije i bolje za zajednicu nego onima koje bi možda u danom trenutku zvučale popularnije, sažetak je odgovora župana Ivana Anušića, koji je na jučerašnjoj sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije dao vijećniku Borisu Piližoti.Besplatni ulošci

Sjednici su nazočila 43 vijećnika koja su razmatrala 16 točaka dnevnog reda, i to izvješća o stanju i problematici građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta, o poslovanju Slobodne zone Osijek d.o.o. i Regionalne veletržnice Osijek d.d., izvješće o stanju u školstvu i poslovanju školskih ustanova čiji je osnivač Osječko-baranjska županija, informaciju o projektu “Rekonstrukcija (preuređenje) prostora Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir” i druge.

Uobičajeno, vijećnici su na početku sjednice postavljali pitanja i davali prijedloge županu, pa je tako Piližota predložio da se sredstva ušteđena nakon što je Županiji Grad Osijek darovao zemljište u Eko-industrijskoj zoni Nemetin za izgradnju RDC-a iskoriste za povećanje naknada za novorođenu djecu u jedinicama lokalne samouprave s područja županije.

– Nije problem povećati naknadu, ali mislim da trebamo drukčije promatrati situaciju. Siguran sam da se nitko neće odlučiti na povećanje obitelji zbog povećanja jednokratne naknade za novorođenčad, bez obzira na to bila ona pet ili 10 tisuća kuna. Sredstva koja imamo moramo ulagati u ono što su dugoročno strateški planovi koji čine potporu obitelji. Slažem se da je naknada jedan od oblika obzirnosti, ali mislim da moramo strateško-planski početi raditi kako bismo olakšali život obiteljima ovdje – rekao je župan. Također, prihvatio je inicijativu vijećnice Sanja Bježančević, koja je predložila da se u školama kojima je osnivač Osječko-baranjska županija za djevojke i djevojčice osiguraju besplatne menstrualne potrepštine. Župan je zatražio da se do iduće sjednice dođe do podatka koliko je djevojaka u školama te koliko bi financijski značila ta mjera.

Također pozitivno je odreagirao i na inicijativu vijećnice Vesne Vučemilović koja je predložila, prema iskustvu Primorsko-goranske županije, uspostavu sustava stanica za mjerenje kvalitete zraka u našoj županiji.

– Prihvaćam prijedloge koji nisu politički i koji mogu unaprijediti sustav funkcioniranja rada i života na području županije. Tako ćemo i ove prijedloge uzeti u obzir i velik broj njih pokušati do kraja godine rješavati – zaključio je župan Anušić.

Na upite novinara uoči sjednice župan Anušić govorio je o najvećim projektima Županije koji su pokrenuti ili su već pred dovršetkom.Najveći projekti

– Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće odlično napreduje i više od pola objekta je već završeno. Raspisan je natječaj za najpovoljnijeg izvođača na gradnji zgrade I. gimnazije u Osijeku, a do kraja ćemo godine taj ugovor i potpisati. Završavamo i izgradnju nove zgrade Srednje škole u Donjem Miholjcu, a uz to već su vidljivi obrisi novog Gospodarskog centra na S-cesti u Osijeku, koji će okupljati poduzetnike s područja naše županije, cijele Hrvatske, ali i Europe i svijeta. Sajamski prostor koji će ondje niknuti bit će jedan od najmodernijih u ovom dijelu Europe.

Što se tiče nacionalnih projekata, svakako želim istaknuti skorašnji dovršetak izgradnje koridora 5C, već sljedeće godine. Važna je i briga o sustavima za navodnjavanje, o čemu smo razgovarali s tvrtkama iz Izraela tijekom našeg posjeta toj zemlji, a one će uskoro posjetiti Osječko-baranjsku županiju kako bi nam svojim iskustvom pomogle u razradi strategije za osiguravanje vode nasadima u našoj županiji i u sljedećih 50-60 godina – kazao je župan i dodao da se nastavlja s provedbom niza uspješnih projekata poput besplatnog školskog obroka za osnovnoškolce uz snažno povezivanje s OPG-ovima preko Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće.

OSTALA VIJEĆNIČKA PITANJA

Od ostalih vijećničkih pitanja Marka Bogatića zanimale su uštede nastale spajanjem domova zdravlja na području Osječko-baranjske županije u jedinstvenu instituciju te mogućnost gradnje dodatnih domova na području županije. Boris Piližota pitao je odustaje li se zbog gradnje novog Objedinjenog hitnog bolničkog prijema od gradnje novog KBC-a Osijek u Gackoj ulici. Ivicu Šimundića zanimalo je što je s kineskim investitorima u Zračnu luku Osijek te kakva je trenutna situacija u bolnicama i gospodarstvu, a s obzirom na epidemiju COVID-19. Zlatko Ahić pitao je što je s razminiranjem na području županije.

ĐAPIĆ VIJEĆNIK

Na samom početku sjednice umjesto Vlade Jukića, koji se povukao iz osobnih razloga, novi vijećnik Županijske skupštine postao je Anto Đapić, koji je davanjem prisege odmah i stupio na tu funkciju. Đapić je istodobno i vijećnik u Gradskom vijeću Osijeka.Raspisan je natječaj za najpovoljnijeg izvođača na gradnji novog objekta I. gimnazije u Osijeku!

(Izvor:GlasSlavonije.hr)