Paus: Uskoro vidljiv svaki proračunski izdatak u sredinama kojima upravlja IDS

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus u četvrtak je kazao kako se ova stranka obvezala uvesti najvišu razinu otvorenosti i transparentnosti u politici, pa će ubrzo svi građani u samo nekoliko klikova moći vidjeti svaki izdatak iz proračuna u sredinama u kojima upravlja IDS.

Osim toga, najavio je Paus na konferenciji za novinare nakon sinoćnje sjednice Predsjedništva stranke, dostupne će biti i imovinske kartice predstavnika IDS-a na svim razinama.

“Na početku mandata ovog saziva Predsjedništva IDS-a najavili smo da moramo raditi na sebi, da moramo biti bolji i da zaštitni znak stranke koja predstavlja Istru kao najnapredniji regiju moraju biti transparentnost i izvrsnost”, poručio je.

U tom smislu, naveo je, Predsjedništvo je donijelo dvije važne odluke koje predstavljaju prekretnicu za stranku, ali su i novost u hrvatskoj politici.

Prva odluka podrazumijeva uspostavu potpune transparentnosti proračuna u sredinama kojima upravlja IDS, a isto će se u što kraćem roku predložiti gradovima i općinama u kojima je stranka u oporbi.

“Time će javnost imati pravo uvida u svaku pojedinačnu isplatu iz proračuna uz pomoć jednostavne online tražilice”, najavio je Paus i dodao da se obvezuju svi dužnosnici IDS-a – poput članova Predsjedništva, predsjednika podružnica i članova Garantnog odbora stranke – da dostave izvješće o imovinskom stanju.

Isto su dužni učiniti i po prestanku obnašanja dužnosti, odnosno tijekom iste godine ako je tijekom mandata došlo do bitne promjene glede imovinskog stanja.

“Logika je jednostavna. Svi predstavnici IDS-a, sve osobe koji su izabrane, odnosno imenovane na predstavničkim funkcijama unutar stranke, moraju dostaviti izvješće o imovinskom stanju”, naglasio je.

IDS, poručio je Paus, svojim primjerom treba pokazati kako izgleda dobro upravljanje, jer je “Istra u Hrvatskoj sinonim za nadstandard i izvrsnost”.