Odbor za obranu: HV se mora opredijeliti za domaću proizvodnju

Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora Franko Vidović istaknuo je u četvrtak u Varaždinu da su krizne situacije pokazale kako strateška opredijeljenost Hrvatske vojske mora biti na domaću proizvodnju.

Članovi Odbora za obranu Hrvatskoga sabora u varaždinskoj Županijskoj palači održali su tematsku sjednicu „Uloga obrambene industrije u funkciji razvoja domaće proizvodnje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj“.

Predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović istaknuo je da strateška opredijeljenost Hrvatske vojske u što većoj mjeri mora biti na domaću proizvodnju jer lanci opskrbe, kad dođe do kriznih trenutaka, poput ovog s covidom, pucaju.

„Ako ste bazirani na vlastitu proizvodnju, ako to proizvodite u vlastitoj državi, ako ulažete sami u sebe, onda je to neka sasvim druga priča“, rekao je Franko Vidović.

Varaždinski župan Anđelko Stričak ocijenio je da je sjever Hrvatske njezin industrijski najrazvijeniji dio.

„Naša industrijska proizvodnja je zaista žilava. Sada smo na 95 posto proizvodnje prije korone, a u nekim branšama i više“, rekao je župan Stričak.

Dodao je da svaka jaka država ima jaku industriju i u sklopu te industrije jaki obrambeni dio, a upravo su Varteks u Varaždinu i Šestan-Busch u Prelogu primjeri toga.

Hrvatski vojnik potpuno je opremljen osobnom opremom, odjećom, obućom, balističkom zaštitom i osobnim naoružanjem proizvedenim u Republici Hrvatskoj, istaknuo je ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ministarstva obrane Ivica Grebenar.

„Pomažemo domaćoj obrambenoj industriji kupnjom njezinih proizvoda, u skladu s pravilnicima javne nabave kad god je to moguće, certificiranjem domaćih tvrtki i promoviranjem industrije“, rekao je Grebenar. Najavio je pomoć domaćoj industriji sudjelovanjem na natječajima za financiranje i razvoj novih proizvoda preko European Defence fonda.

Članovi saborskog Odbora za obranu u Varaždinu su obišli pogone Varteksa, koji od 10 do 15 posto proizvoda na godinu radi za ministarstva obrane i unutarnjih poslova.

Najavljen je i obilazak pogona tvrtke Šestan-Busch u Prelogu, bez nazočnosti medija.