Tomašević na čelo povjerenstva za ‘Građanski odgoj’ stavio bivšeg izvršnog direktora Sorosevog Otvorenog društva

Nakon što su osvojili lokalne izbore u Zagrebu, gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegova ekstremno lijeva stranka Možemo u kolovozu su najavili uvođenje predmeta “Građanski odgoj i obrazovanje” kao izvannastavne aktivnosti u osnovne i srednje škole.

Dva mjeseca kasnije službenog glasniku Grada Zagreba donesen je “Zaključak o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za izvannastavnu aktivnost “Građanski odgoj i obrazovanje” u osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba”, kojeg potpisuje Tomašević a kojem je imenovano tijelo za izradu nastavnog programa navedenog predmeta.

U Povjerenstvu se nalazi devet ljudi, a na njegovom čelu je Tomislav Reškovac bivši izvršni direktor Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska, podružnice međunarodne nevladine organizacije samoprozvanog filantropa, ljevičarskog aktivista i multimilijardera Georgea Sorosa. Reškovac je nakon mandata u Sorosevoj organizaciji također bio član Nacionalnog vijeća za obrazovanje i Izvršnog nacionalnog odbora za strategiju obrazovanja, Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme i projektni ekspert pri Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Podsjetimo, Tomislav Tomašević je prije i za vrijeme izborne kampanje posebno bio kritiziran jer mu je udruga obilato financirana iz inozemstva. Narod.hr je opširno pisao prošle godine u četiri navrata o financijama koje njegova udruga primila od Georgea Sorosa i političke zaklade njemačke ekstremno lijeve stranke Die Linke 

U povjerenstvu i dvoje donatora stranke možemo

Uz njega u Tomaševićevom povjerenstvu nalaze se i Nikola Baketa, Karin Doolan, Tina Đaković, Ani Grbin Janović, Gordana Ljubas, Ivana Plazonić, Ana Šutalo Barić i Lucija Topolovec.

Karin Doolan i Nikola Baketa radili su ili rade na Institutu za društvena istraživanja te su oboje bili donatori stranke Možemo. Lucija Topolovec studentica je Pravnog fakulteta i članica Nadzornog odbora Europske udruge studenata prava na razini Hrvatske (ELSA). Ona je i predsjednica Savjeta mladih grada Zagreba, a na posljednjim lokalnim izborima bila je na 13. mjestu liste za Skupštinu stranke pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

Tina Đaković je aktivistica Kuće za ljudska prava, Ani Grbin Janović je knjižičarka u OŠ Gornje Vrapče, Gordana Ljubas učiteljica je hrvatskog jezika u OŠ Ivana Meštrovića, Ivana Plaznonić je nastavnica, a Ana Šutalo Barić je nastavnica politike i gospodarstva te etike u Elektrotehničkoj školi u Zagrebu.