Plenković se sastao s Čovićem u Zagrebu: Pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa!

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragana Čovića. Uz predsjednika Vlade bio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Sastanak u Banskim dvorima uslijedio je nakon niza razgovora među političkim akterima u BiH, kao i hrvatske Vlade s predstavnicima EU-a, SAD-a i međunarodne zajednice o reformi izbornog zakonodavstva u BiH te važnosti otklanjanja anomalija koje onemogućavaju nametanje političkih predstavnika u najvišim institucijama u BiH te majorizaciju Hrvata kao konstitutivnog naroda, priopćeno je iz Ureda predsjednika Vlade hrvatske Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa. Naglasio je potporu Hrvatske postizanju što skorijeg dogovora među političkim strankama u BiH i usvajanju promjena Izbornog zakona do kraja godine, a kojima će se u potpunosti poštovati ravnopravnost i legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda u Predsjedništvu i najvišim predstavničkim institucijama BiH.

Predsjedatelj Doma naroda Dragan Čović upoznao je premijera Plenkovića o aktualnim događanjima u BiH te idućim koracima za postizanje konačnog dogovora koji će omogućiti legitimno političko predstavljanje u tijelima vlasti i institucijama kako nalaže Ustav BiH i odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Čović se usprotivio svim političkim akterima u BiH koji se zalažu za zadržavanje statusa quo koji bi produbio postojeću krizu.

Na sastanku je naglašeno kako je koncept konstitutivnosti ključan za ravnopravnost sva tri naroda u BiH. To je i temelj ustavnog, pravednog i racionalnog Izbornog zakona koji će omogućiti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u vlasti i institucijama BiH, kao i aktivna i pasivna biračka prava svim stanovnicima BiH. Izrazili su i očekivanje da aktivnosti EU-a i SAD-a pridonesu konstruktivnom ozračju u pregovorima među političkim akterima te postizanju konačnog dogovora.

Razgovaralo se i o nastavku puta BiH prema članstvu u EU i NATO-u, daljnjoj borbi protiv COVID-19 te gospodarskoj suradnji.

Nako Banskih dvora, Dragan Čović posjetio je i Pantovčak gdje se sastao s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Iz Ureda Predsjednika priopćili su kako se predsjednik Zoran Milanović sastao s Draganom Čovićem, predstavnikom hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

‘Predsjednik Milanović i gospodin Čović razgovarali su o statusu hrvatskog naroda u BiH te o potrebi osiguranja prava Hrvata kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda u BiH, u skladu s Daytonskim sporazumom, a što uključuje i legitimnu zastupljenost u institucijama i tijelima vlasti BiH.’, navodi se u kratkom priopćenju iz Ureda Predsjednika RH-a.