Govor Premijera Plenkovića ‘Povećavamo iznos roditeljske naknade sa 5654 na 7500 kuna‘

“Sljedeće godine povećat ćemo roditeljske naknade s 5654 na 7500 kuna”, najavio je predsjednik Vlade

Vlada je u prvoj godini svoga mandata, unatoč svim izazovima s kojima se suočavamo i burnim vremenima kroz koje prolazimo, pokazala da čvrsto stoji za kormilom i da ima jasnu viziju gospodarskog oporavka, razvoja i perspektivne budućnosti za Hrvatsku. Istaknuo je to premijer Andrej Plenković, predstavljajući u srijedu u Saboru godišnje izvješće o radu Vlade.

Očuvali radna mjesta

“Unatoč brojnim problemima, vjerojatno i s pogreškama koje radimo iskreno kao Vlada na temelju povjerenja građana, nastojimo kormilariti u ova burna vremena, to ćemo raditi i dalje u interesu građana, predano i angažirano”, rekao je Plenković. Potvrdio je da dvije godine iza nas nisu bile lake te da zna kako su mnogi građani zabrinuti za budućnost, da se život još nije vratio u normalu, ali je rekao i da nema razloga za malodušje, nego za snažnije jedinstvo, jer Hrvatska ima snagu i potencijal da prebrodi ove teškoće. “Virus je još uvijek tu, ali danas imamo alate da mu se suprotstavimo”, kazao je, dodajući da to zahtijeva doprinos i odgovornost svakog od nas, kako ne bismo dopustili da zbog vlastite krivnje ili oklijevanja ne ostvarimo razvojne mogućnosti koje su pred nama. “Uspijemo li u tome, a uvjeren sam da hoćemo, godine pred nama bit će godine oporavka, ubrzanog razvoja te modernizacije Hrvatske dinamikom kakvu dosad nismo imali. U protivnom, mogle bi biti nepotrebno teže. Izbor je na svima nama”, kazao je.

Premijer je rekao da će se naglasak staviti na demografsku revitalizaciju kako bi Hrvatska postala vitalnije društvo koje ima budućnost, koje djeci i mladima pruža veći standard nego generacijama prije njih, obiteljima poticajno okruženje za život, a starijima dostojanstvenu starost. Govoreći o proteklih godinu dana u kojoj su bila dva vala pandemije i razorni potres, rekao je da ju dovršavamo s rekordnim porastom cijena energenata, sve izraženijim klimatskim promjenama i novim valom pandemije. “No, ovo je i godina u kojoj smo snažnim mjerama uspjeli očuvati radna mjesta, spriječiti val stečaja te smo imali najveći broj zaposlenih u zadnjih 13 godina. Ujedno, ovo je godina i snažnog gospodarskog oporavka. Snažimo položaj Hrvatske u Europi, a vrednujući rad i izvrsnost te gradeći tolerantno društvo koje poštuje svoje nacionalne manjine, razvijamo Hrvatsku svjesnu svojih potencijala”, kazao je Plenković.

Premijerovo izvješće Saboru podijeljeno je u pet stupova – socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost. Kazao je da će trebati jačati mehanizme društvene solidarnosti. “U odgovoru na pandemiju nastavili smo jačati zdravstveni sustav, ali i osigurali dostupnost i djelotvornost zdravstvene zaštite, iako nas je pandemija koštala vrtoglavih 35 milijardi kuna, odnosno 20 % proračuna”, rekao je Plenković, iznova naglasivši važnost cijepljenja. Podsjeća i kako se priprema sveobuhvatna reforma zdravstva. Kazao je da je u pet godina prosječna mirovina narasla za 432 kune te je u kolovozu iznosila 2866 kuna. Dodao je kako su obećali povećanje od 5 % u četiri godine, a unatoč okolnostima dosad je povećana za gotovo 18 % te je najavio kako se planira do 2024. mirovine povećati za još 10 %. Naglasio je kako je Vlada snažnim mjerama s više od 17 milijardi kuna spasila više od 700.000 radnih mjesta i stabilizirala poslovanje 120.000 poslodavaca. “Broj zaposlenih veći je za 51.000 nego lani i dosegnuo je milijun i 600.000 zaposlenih, dosad najveći broj zaposlenih u kolovozu iza rekordne 2008., i drugi najveći od neovisnosti”, rekao je Plenković. Kako bi se financijski poduprli najugroženiji, premijer je najavio da će Vlada u četvrtak donijeti odluku kojom će se od siječnja minimalna netoplaća povećati za 350 kuna neto, s 3400 na 3750 kuna. “Tim povećanjem od 10,3 % za 51.000 zaposlenih minimalnu plaću prvi put podižemo iznad 50 % od prosječne netoplaće i iznad 60 % neto medijalne plaće. Prije pet godina minimalna plaća iznosila je 38 posto prosječne”, naglasio je.

Rast BDP-a veći od 8 %

Kada je riječ o ekonomskim pokazateljima, rekao je da se, nakon što je zbog pandemije i globalne recesije BDP 2020. pao za 8,1 %, ove godine očekuje povratak na razinu prije krize. “Nakon uspješne turističke sezone i rasta od 16,1 % u drugom kvartalu, vjerujemo da bismo mogli doseći godišnji rast BDP-a veći od 8 %”, poručio je, i dodao kako će hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini biti među najbrže rastućim u EU-u.

Kazao je da će dalje unaprjeđivati sustav obrazovanja i poboljšavati status odgojno-obrazovnih djelatnika. Najavio je i nove prijedloge zakona koji će potaknuti razvoj cjelodnevne nastave, pokrenuti pilot-projekt nacionalnih ispita i probne mature te pridonijeti razvoju i konkurentnosti znanosti te visokog obrazovanja.

Naveo je kako je politika ove Vlade da nema nedodirljivih te da žele iskorijeniti korupciju koja je jedna od glavnih prepreka u izgradnji pravednijeg i razvijenijeg društva.

“U pet godina prosječna je mirovina narasla za 432 kune te je u kolovozu iznosila 2866 kune. Mi smo obećali povećanje od 5 posto u četiri godine, a unatoč okolnostima dosad smo je povećali za gotovo 18 posto”, rekao je i dodao da “ni to nije dovoljno”.

Kazao je i da je stopa nezaposlenosti s 13,3 posto pala u kolovozu na 7,3 te da je prosječna plaća u kolovozu iznosila 7118 kuna, a prvi put je 7000 kuna premašila u veljači ove godine.

Najavio je povećanje minimalnog iznosa plaće. “Sutra će Vlada donijeti odluku kojom će se od siječnja minimalna neto plaća povećati za 350 kuna neto, sa 3400 na 3750 kuna, odnosno na 500 eura neto”, rekao je Plenković. Rast će i studentske satnice koje će od iduće godine iznositi 29 kuna i 29 lipa, u odnosu na sadašnjih 26 kuna i 56 lipa.

Povećat će se i iznos roditeljske naknade sa 5654 na 7500 kuna za zaposlene i samozaposlene roditelje. “Uvodimo očinski dopust od 10 dana za zaposlene i samozaposlene očeve i u visini od pune plaće”, najavio je premijer.

Podsjetimo, o podizanju roditeljske naknade prvi je je izvijestio Jutarnji 1. listopada.

Uslijedile su reakcije Klubova, a potom se opet Andrej Plenković obratio zastupnicima. Komentare oporbe nazvao je djetinjastima i zlonamjernima te kazao kako ne žele vidjeti što se sve radi:

“Što se tiče zaposlenosti/nezaposlenosti, imamo nezaposlenost 7,3. Nismo imali toliko osiguranika 13 godina.

image