Poljski premijer u oštrom pismu udario na EU: “Uniji prijeti opasni fenomen, žele kontrolirati članice!”

Dan uoči rasprave u Europskom parlamentu o vladavini prava u Poljskoj i zahtjevima da se protiv ove države pokrene postupak koji bi doveo do sankcija, poljski premijer Mateusz Morawiecki poslao je pismo kolegama premijerima i predsjednicima država članica EU kojim ih želi uvjeriti da je Poljska “lojalan član Europske unije”.

U utorak će biti održana rasprava na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, a kasnije tijekom tjedna i na Europskom vijeću. Sve je više onih koji Poljskoj upućuju pozive da napusti EU ako ne želi poštivati zajednička načela na koje je pristala kada je postala članica.

Međutim, iz pisma se i dalje vidi najveći problem u odnosima Varšave i Bruxellesa, barem veći dio, a to je različito shvaćanje što je “Unija zasnovana na temeljnim zajedničkim ugovorima”, utvrđenima od strane država članica koje su dio svojih ovlasti prebacile na zajedničke institucije.

Cijeli problem je i počeo tumačenjem poljskog Ustavnog suda da su neki članci Ugovora EU-a “protivni poljskom Ustavu”. Štoviše, taj je sud rekao kako je poljski Ustav u nadređenom položaju.

No, Morawiecki sada piše kako Poljska poštuje europske zakone i da su oni iznad nacionalnih zakona.

– U isto vrijeme, međutim, želim da obratite pozornost na opasni fenomen koji prijeti našoj Uniji. Trebamo biti zabrinuti postupnom transformacijom Unije u entitet koji bi prestao biti savez slobodnih, ravnopravnih i suverenih država, i umjesto toga postao jedinstven organizam, pod centralnim upravljanjem, koji vode institucije bez demokratske kontrole od strane građana europskih zemalja. Ako ne zaustavimo ovaj fenomen, svi će osjetiti negativne posljedice. Danas se to može ticati samo jedne države, ali sutra, pod drugim izgovorom, druge, napisao je poljski premijer.

Očito pod “institucije koje nemaju demokratski legitimitet” misli na Europsku komisiju koja je dužna štititi temeljne ugovore Unije i koja je pod pritiskom drugih država članica upravo zbog toga što do sada nije poduzela oštrije mjere protiv Poljske.

Šef poljske vlade je pozvao na dijalog, uz međusobno uvažavanje, kojim bi se pronašlo rješenje, ali da se pritom ne nametne volja jedne strane prema drugoj.

Poljski premijer u svom pismu nastoji objasniti kako se načelo nadređenost europskog prava odnosi na sve države ali ono, prema njemu, nije apsolutno jer i nacionalni ustavni sudovi su, prema Morawieckom, “čuvari ustava” kao što je Sud Europske unije “čuvar Ugovora EU”.

– Ustavni sud Republike Poljske ima ista prava kao sudovi i tribunal u ostalim državama EU: Oni mogu provjeravati poštivanje primarnog prava EU u svojim nacionalnim ustavima, i oni to rade konstantno već nekoliko godina, čak i desetljeća, piše on i konstatira kako primat EU prava iznad nacionalnog postoji ali, iako je šireg opsega, ima svoje granice.

Poljsko tumačenje članaka EU Ugovora, a radi se o onima koji govore o tješnjoj integraciji unutar EU-a, je da se ovlasti tijela EU-a mogu proširiti samo u stvarima koje im pripadaju Ugovorima i da je bilo koji pokušaj da se to proširi neprihvatljiv. On podsjeća da su i drugi nacionalni sudovi u par navrata konstatirali da su neki postupci EU institucija, uključujući i Suda EU-a, prekoračili svoje ovlasti.

image

U pokušaju da cijelu situaciju pokaže u svjetlu različitog i neravnopravnog tretmana Poljske, premijer Morawiecki spominje kako poljski ustavni sud ne čini ništa drugačije od onoga što su u prošlosti učinili sudovi drugih država te nabraja Njemačku, Francusku, Italiju, Španjolsku, Dansku, Rumunjsku, Češku i druge države.

Štoviše, premijer navodi kako su i ranije suci poljskog Ustavnog suda, bez obzira na sastav, izabrani u različitim političkim okolnostima, od ulaska u EU stalno donosili odluke prema kojima je poljski Ustav iznad EU zakona. i da takve odluke nisu naišle na protivljenje Europske komisije.

Premijer Poljske argumentira da bi prihvaćanje tumačenja o bezuvjetnoj nadređenosti EU zakonima dovelo do situacije da se pred sudovima preispitaju milijuni predmeta iz prošlosti, što bi, smatra on, izazvao pravi kaos.

Uz opasku da bi to dovelo do smanjenja prava za poljske građane i ugrozilo suverenitet države Morawiecki kaže da “niti jedna suverena država to ne bi prihvatila”.

(Izvor:Jutarnji.hr)