Katastrofalan i uvredljiv potez! Tomašević reže stipendije studentima s invaliditetom!

Nova runda nesnalaženja zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića u pokušaju proračunskih ušteda. Dok se curenje milijuna bezuspješno pokušava zaustaviti, on je krenuo sitnim uštedama na najranjivijoj skupini.

Studentima s invaliditetom, kako doznaje Dnevnik Nove TV, Grad planira znatno smanjiti stipendije. Za njih velik gubitak, a za Grad minimalna ušteda. Pred koronom, ali i životnim nedaćama, Laura je nepokolebljiva. Ima 23 godine, cerebralnu paralizu i slijepa je. Odlična je studentica treće godine protestantske teologije.

“Odlučila sam se studirati jer mislim da unatoč hendikepu trebamo stići do svojih ciljeva i ne odustati od njih. Jer mnogi kada vide nas misle da od nas neće biti ništa”, rekla je  za Dnevnik Nove TV Laura Soče, studentica teologije.

Ona s još 28 studenata s invaliditetom mjesečno prima 3800 kuna stipendije. Grad Zagreb sada to planira to značajno srezati. Ubuduće bi trebali primati 2500 kuna…

“Mislim da na nama najmanje trebaju štedjeti – umjesto da nas potiču, oni nas sputaju”, komentira.

Grad će na ovaj način imati smiješnu uštedu – mjesečno 37.000, a godišnje 377.000 kuna.

“To je za Grad minimalna ušteda. A studentima jako puno znači, jer mi s tim plaćamo dodatne terapije, lijekove. Osobe koje nemaju asistenta moraju nekoga platiti da bude s njima na fakultetu”, rekla je Laurina majka, Stipica Soče.

Danijel si to ne može priuštiti. Asistent mu je majka. Ove je godine upisao agronomiju. Boluje od cerebralne paralize i skrb mu je potrebna od 0 do 24.

“Nitko neće raditi za 3500 kuna, 3800 koliko su naše stipendije, jer su to novci koji su u Hrvatskoj općenito smiješna i premala plaća”, navodi Danijel Primorac, student agronomije.

“To je mjera koju oni ne smiju dirati. Gradonačelnik Tomislav Tomašević se busao u prsa da će njegova platforma Možemo! i njegova stranka zaštititi najranjivije skupine”, rekla je Danijelova Majka Marina Primorac. Iz Grada pak poručuju – ne reže se ništa, samo se preraspoređuje.

“Intencija je ujednačavanje i omogućavanje većem broju i učenika i studenata mogućnost apliciranja na stipendije. Netko će vam reći, nekom ne režete, nekome dižete iznos stipendije”, objasnila je Romana Galić, pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

“Da su u igri značajnija sredstva da se radi o većem broju korisnika to bi možda imalo nekog efekta”, govori Sabina Lončar iz udruge Sjene.

Ovako odluka ide na štetu 29 studenata, poput Danijela i Laure, koji se obrazuju unatoč teškom invaliditetu. Odluku u utorak treba potvrditi Gradska skupština, a dotad možda ipak prevlada – zdrav razum.

Gradska oporba mjeru neće podržati.

“Smanjivanje stipendija za bilo koju grupu korisnika je nešto što mi u zagrebačkom HDZ-u i u gradskoj skupštini nećemo podržati, prema tome, to možemo samo strogo osuditi”, rekao je Mislav Herman, HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Udruga obitelji djece s poteškoćama u razvoju Sjena već je pisala gradonačelniku da povuče odluku.

“Ne vidimo uopće smisao toga jer grad apsolutno ništa od tog iznosa ne dobiva, a osobama s invaliditetom i učenicima s teškoćama u razvoju to jako puno znači”, kaže Sabina Lončar

Nadaju se da će grad odustati od odluke prije nego što ta točka stigne na dnevni red zagrebačke Skupštine.