Izbačeni iz SDP-a jer su po dogovoru bili na listi Matije Posavca

Bilo je dogovoreno da SDP podrži kandidata za gradonačelnika s Posavčeve liste, a onda se predsjednik gradske organizacije Ivan Šimunković u zadnji tren – predomislio

Ne sukobljavaju se SDP-ovci samo na vrhu stranke, nego i na nižim razinama. U gradu Prelogu nekoliko je članova izbačeno iz stranke jer su bili kandidati na Nezavisnoj listi Matije Posavca, donedavnog međimurskog župana. I nisu oni u tu koaliciju ušli kao nekakvi odmetnici iz stranke, već legalno, prema odluci Gradskog odbora SDP-a. Bilo je dogovoreno da SDP podrži kandidata za gradonačelnika s Posavčeve liste, a onda se predsjednik gradske organizacije Ivan Šimunković u zadnji tren – predomislio. U dogovoru s tadašnjim predsjednikom županijske organizacije Mladenom Novakom odlučio je da ipak izađu sa samostalnom listom koja je na brzinu i sastavljena, uglavnom od mladih koji do tada nisu bili u politici, pa su valjda zato i izabrali slogan “Mlada jedra”. Iskusni, prekaljeni SDP-ovci ostali su na Posavčevoj listi i zbog toga su automatski izbrisani iz članstva. Jedan od njih je i izabran u Gradsko vijeće, no ne kao vijećnik SDP-a, nego NL-a Matije Posavca. Izbrisani sad traže odgovor što će biti s njima.

Županijski povjerenik SDP-a Nikola Novak (na fotografiji) potvrdio nam je da je prva odluka bila ona o suradnji s Posavcem, no da je naknadno odlučeno da se ide samostalno. – Predsjednik gradske organizacije obavijestio je o tome kandidate koji su odmah upozoreni da će biti automatski brisani iz članstva ako izađu na nekoj drugoj listi jer je tako propisano statutom. Rekli su da će ići s onom koja je prva dogovorena. Ako su i dalje zainteresirani za članstvo, mogu poslati pristupnice pa će Gradski odbor odlučivati hoće li ih primiti natrag – kaže nam Novak. Inače, statutarna komisija SDP-a nakon žalbe izbrisanih utvrdila je da je Šimunković samostalnu listu prijavio bez odluke Gradskog odbora, što nije u skladu sa statutom.

(Izvor:Večernji.hr)