Ćorić o rastu cijene nafte: Da nije došlo do intervencije Vlade, imali bi značajno poskupljenje!

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u ponedjeljak navečer objavio je na Twitteru da bi zbog nastavljenog uspona cijena nafte u utorak svjedočili značajnom poskupljenju goriva na benzinskim crpkama da Vlada nije prošli tjedan donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Naveo je i da trenutni podaci govore da bi se globalno tržište trebalo stabilizirati do kraja godine, “a mi nastavljamo pratiti cijene i trendove na tržištu naftnih derivata te ćemo upotrebljavati sve raspoložive mehanizme  kako bismo ublažili pritiske na gospodarstvo i standard građana”.

Vlada je, naime, u prošli četvrtak posegnula za člankom 9. stavak 2 Zakona o naftnim derivatima i donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom se maksimalne maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost određuju za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u visini od 11,10 kuna po litri. Za Eurodizel BS se određuje maksimalna cijena od 11 kuna po litri. Te cijene vrijede 30 dana od stupanja uredbe na snagu.

Taj članak govori da Vlada iznimno može radi zaštite potrošača i drugih opravdanih razloga uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena naftnih derivata za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna već šesti tjedan zaredom, a nastavila je rasti i u ponedjeljak, dosegnuvši novu najvišu razinu razinu u tri godine.

Prošloga tjedna barel je u Londonu poskupio tri posto, a na američkom tržištu 3,5 posto. U ponedjeljak je na londonskom tržištu cijena barela dosegnula 85,79 dolara, a na američkom 83,63 dolara za barel.

Tako je barel na londonskom tržištu od početka godine poskupio više od 50 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina.