Akcija mladih prozvala SDP za klijentelizam, SDP-ovci su im sad odgovorili!

Akcija mladih je za politička imenovanja, ali samo kada se imenuju njihovi ljudi, tvrde Vojko Braut i Marko Mataja Mafrici

Zamjenik župana Vojko Braut i predsjednik Kluba SDP-a u Županijskoj skupštini Marko Mataja Mafrici odgovorili su na prozivke vijećnika Akcije mladih, prozvavši ih da dok druge optužuju za politički klijentelizam, upravo oni to rade.

– Kolege iz Akcije mladih su nas optužili da politički imenujemo županijska upravna vijeća lučkih uprava, ignorirajući činjenicu da su nas cijelo vrijeme oni ucjenjivali po tom pitanju jer su htjeli da župan imenuje njihove predstavnike u ta tijela.

Tada to valjda ne bi bilo političko kadroviranje. Upravna vijeća županijskih ustanova jesu politička tijela u koja su imenovani ljudi koji su volonteri, a ne profesionalci, bave se strateškom razinom i na neki način provode izborni program, a ravnatelj je osoba koja je operativna.

To je procedura predviđena zakonom – župan imenuje na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi i prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, izjavio je Mataja Mafrici.

Kako kadrovira Akcija mladih

On je dodao da je rezultat političkog kadroviranja činjenica da su izvorni prihodi povećani sa šest na 60 milijuna kuna, a samo od 2018. godine povučeno je 315 milijuna kuna iz Europskih fondova.

– A kako politički kadrovira Akcija mladih – u ožujku 2020. godine Županijska skupština imenovala je stručno povjerenstvo za koncesije s 37 glasova za, četiri protiv i dva suzdržana. Prije mjesec dana na Odboru za imenovanja ekipa iz Akcije mladih i kriminalne organizacije onih drugih koji su s njima u koaliciji sjetila se da bi mijenjala sastav povjerenstva za koncesije.

Točka je podvaljena kao dopuna dnevnog reda, mimo redovne procedure. Otvoreno su rekli da žele smijeniti profesora Pavla Komadinu i kapetana Marinka Dumanića i imenovati Alana Sankovića i Dubravku Prpić.

Objašnjeno im je da je to stručno, a ne političko povjerenstvo, reterirali su i odgodili donošenje te odluke. Sada više nemaju većinu za to.

Drugim riječima Akcija mladih je za politička imenovanja kada se imenuju njihovi predstavnici, puna su im usta demokracije i depolitizacije, osim kada, silujući demokratsku proceduru, svoje ljude pokušavaju uvaliti u stručno povjerenstvo za koncesije, poručio je Marko Mataja-Mafrici.

Educirali ih o proračunu

Vojko Braut je prozvao predstavničku većinu okupljenu oko HDZ-a i predsjednika Županijske skupštine Marka Borasa Mandića.

– Takozvanoj skupštinskoj većini smo pružili ruku suradnje, iako su kod sastavljanja skupštinskih odbora koristili nedemokratske prakse. Na njihov zahtjev smo održali edukaciju o strukturi i postupku donošenja proračuna, iako bi o tome morali nešto znati.

Dogovoreno je kako će biti uključeni u postupak izrade proračuna u ranijoj fazi, pružamo im priliku da se izjasne o prioritetima i projektima ako ih imaju. Uključeni su u izradu strateškog dokumenta Plana razvoja PGŽ-a, a na njihov zahtjev uključeni su u razrješavanje problematike Marišćine.

S naše strane ruka suradnje je pružena. Međutim, u zadnje vrijeme, naročito nakon dopunskih izbora, svjedočimo sve agresivnijem pristupu takozvane skupštinske većine predvođene predsjednikom Skupštine prema upravnim odjelima i županijskim ustanovama.

U komunikaciji zaobilaze izvršnu vlast, izdavaju naloge i naređenja, miješaju se u rad upravnih tijela na način koji nije u skladu sa Zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Statutom PGŽ-a i Poslovnikom Županijske skupštine.

Takvo ponašanje nećemo dozvoliti. Vrata upravnih odjela i ustanova otvorena su za sve, pa tako i za vijećnike, ali nećemo dozvoliti da netko u sustav uvodi nered. Izvršno tijelo županije je župan, a neki zaboravljaju da su građani na zadnjim lokalnim izborima jasno pokazali kome daju izvršnu vlast i povjerenje da vode našu županiju, poručio je Vojko Braut.

Kakve se naknade primaju

Dodao je da su informaciju dobili od jedne ravnateljica i pročelnika upravnog odjela da je Marko Boras Mandić ne samo sazvao sastanak, nego i naložio izradu određenih materijala, a što ne smije raditi.

Na novinarsko pitanje primaju li se naknade za rad u županijskim upravnim vijećima, Mataja Mafrici je odgovorio da se prima određeni iznos.

– Prima se određena naknada, ali nismo profesionalno nego političko upravljačko tijelo. Župan je dobio 50.000 glasova na lokalnim izborima i mora si omogućiti provedbu izbornog programa, kazao je Mataja Mafrici.

Odbacili optužbe o nezakonitosti

On i Braut odbacili su optužbe da su županova imenovanja protuzakonita.

– Tvrdnje Akcije mladih da su županova imenovanja protivna zakonu ne stoje. Osnivač imenuje članove upravnih vijeća, ali Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi kao lex specialis jasno propisuje tko koga i kada imenuje.

To je izvršno tijelo, u našem slučaju župan. Oni maliciozno tumače odredbe zakona. Postoji nekoliko tumačenja Ministarstva uprave koja potvrđuju ovo što navodimo i takva je praksa u cijeloj Hrvatskoj, zaključili su Mataja Mafrici i Braut.

(Izvor:Novilist.hr)