Plenković o raketiranju Banskih dvora: Presudni trenuci za slobodu RH!

Zagreb, 07.10.2021. – Predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je lovorov vijenac na Spomen ploču na zgradi Vlade RH u povodu obilježavanja 30. obljetnice raketiranja Banskih dvora. Na fotogrfiji Andrej Plenković sa ministrima. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obilježio je u četvrtak 30. godišnjicu raketiranja Banskih dvora i položio lovorov vijenac na Spomen ploču na zgradi Vlade, poručivši da su to bili sudbonosni trenuci za slobodu Hrvatske.

“Danas je 30. godina od raketiranja zgrade Banskih dvora, u tom trenutku to je bilo sjedište prvog predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana. MiG Jugoslavenske armije tog popodneva je raketirao Banske dvore s očitim ciljem da se likvidira vodstvo Republike Hrvatske”, rekao je Plenković ispred zgrade Vlade na Markovu trgu.

Napomenuo je da je u tom trenutku u zgradi Vlade, uz predsjednika Tuđmana, bio i tadašnji predsjednik Predsjedništva bivše SFRJ Stjepan Mesić te predsjednik Savezne vlade Ante Marković, koji su vodili razgovore o napetim zbivanjima u jeku velikosrpske agresije na Hrvatsku.

“Nažalost, tada je jedna osoba izgubila život, nekoliko ih je ranjeno, na sreću predsjednik Tuđman i ostali dužnosnici ostali su živi. Ovo su bili sudbonosni trenuci za slobodu Hrvatske, za sve ono što danas imamo i dan nakon toga, u noći sa 7. na 8. listopada, Hrvatski sabor donio je konačne odluke o neovisnosti”, kazao je Plenković.

Najavio je sutrašnje obilježavanje Dana Hrvatskog sabora, naglasivši kako se prisjećaju tog trenutka s puno ponosa te s važnom porukom da se mlade generacije upute u sva ta ključna zbivanja kada je nastajala suvremena i moderna Hrvatska.

Saborska zastupnica Zdravka Bušić bila je u Banskim dvorima tijekom raketiranja te se prisjetila kako su samo nekoliko minuta prije toga bili u velikoj dvorani gdje su objedovali.

“Bog je htio pa smo preživjeli, skoro je nemoguće pa zamisliti kako je to bilo. Sretna sam da je končano podignuta optužnica protiv pilota i zapovjednika vojne eskadrile koja je krenula na Banske dvore i Hrvatsku. Mi znamo da je na čelu, odnosno zapovjednik te eskadrile bio je Ljubomir Bajić. Nadam se da će sve doći do svojeg konačnog rasvjetljenja”, naglasila je Bušić.

Uz Plenkovića i Bušić na obljetnici su još bili i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar obrane Mario Banožić te premijerovi posebni savjetnici Zvonko Kusić i Mate Granić.

(Hina)