Plenković na europskom samitu, sastaje se i s Vučićem: “Neke stvari su nedopustive!”

Premijer Andrej Plenković u Brdu kod Kranja u Sloveniji sudjeluje na samitu koji okuplja šefove država i vlada zemalja članica Europske unije. Jučer su raspravljali o ulozi Europske unije na međunarodnoj sceni i odnosu prema Kini i Sjedinjenim Državama. Danas će tema sastanka biti zapadni Balkan

‘Hrvatskoj je bitno da se nastavi proces pregovora i da se otvore pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Naravno da nam je posebno bitna BiH. Zalagat ćemo se za poštivanje i slova i duha Daytonskog sporazuma i očekujemo da se na primjeren način izmijeni izborno zakonodavstvo te da se svi osjećaju legitimno zastupljeni i da svi zajednički djeluju na europskom putu. Hrvatska je od onih zemalja koja je zadnja ušla u EU, uz puno uvjerenje da je to i jedni pravi put za razvoj naših susjeda’, kazao je Plenković.

Na pitanje o čemu će razgovarati s Aleksandrom Vučićem, kazao je da ima mnogo tema. ‘Ja se ping-pongom bavim za pravo. Politički ping-pong nije moj stil i to nam nikada nije ništa donijelo. Moj stil je unapređivanje suradnje, snaženje položaja hrvatske manjine u Srbiji. Negiranje hrvatskog jezika u udžbenicima u Srbiji bit će jedna od tema. Tu je i rješavanje pitanja nestalih’, dodao je.