Glasovac: Očekujem završetak talačke krize u SDP-u, iskreno sam željela da nađemo zajednički jezik

“Veže nas ideja socijaldemokracije, ali naravno imamo i neke domkratske procese. Imali smo unutarstranačke izbore na kojima je izabrano novo vodstvo stranke i odmah nakon toga smo se susreli, ma i prije, našli smo se u situaciji da na prvoj sjednici Kluba zastupnika gdje je predsjednik predložio sebe da bude predsjednik, mene kao podpredsjednicu te još dvije izmjene da Siniša Hajdaš Dončić preuzme jedno vidljivo mjesto u jednom saborskom odboru i da kolegica Mirela Ahmetović koja je izabrana za političku taknicu u ovom mandatu  preuzme isto tako jednu funkciju u saborskom odboru. Odmah smo, na toj prvoj sjednici saborskog Kluba došli u situaciju da je nama to Klub blokirao. Rekao je: ‘Mi to nećemo’. Tu je sve počelo, tu je zapravo počeo jedan sudar koncepcija”, rekla je Glasovac.

“Došli smo pred zid” dodala je. 

Otkrila je i što je okidač za sadašnju situaciju i kada se dogodio.

“Dogodio se kada je raspuštena zagrebačka organizacija”, objasnila je Glasovac te napomenula da četvorici saborskih zastupnika nije produženo članstvo. “Svi već znaju o kojim se zastupnicima radi. Tu je došlo do ponovnog loma na način da Klub zastupnika smatra da ova četvorica zastupnika trebaju biti članovi Kluba, možda na taj način žele poslati poruku da su protiv načina na koji su oni isključeni”, objasnila je Glasovac.

Iako to nije mjesto gdje se to osporava, dodala je i rekla da za to postoji statutarna komisija.

“Klub zastupnika nije poligon gdje se treba raspravljati o odlukama tijela stranke”, smatra Glasovac. 

Dotaknula se i bivšeg predsjednika Davora Bernardića.

“Mi smo inzistirali, kad je Bernardić bio izabran za predsjednika SDP-a da vodi Klub zastupnika, jer je to prirodno, normalno, uobičajeno. Bernardić  je rekao da on to ne želi, nego da to preuzme Arsen Bauk. Nakon nekon vremena, kada je već došlo do drukčijih koncepcija. Bernardić je poželio u jednom trenutku biti predsjednik Kluba zastupnika, ali prije toga je tražio od svih nas da damo ostavke. To je bila jedna taktička igra na Glavnom odboru, što smo mi odbili”, komentirala je nekadašnje stanje u SDP-u.

“Imali smo programski problem, s kiselim kupusom, ‘Zagreb je lijep po kiši’, i smatrali smo da to nije dobar put što se  na kraju pokazalo i na parlamentarnim izborima gdje smo doživjeli potop. Ne poraz, nego potop”, istaknula je Glasovac. 

Osvrnula se i na 14 preostalih zastupnika.

“Iskreno sam željela da nađemo zajednički jezik. Do sada smo uspijevali funkcionirati, nisam bila zagovonik nekih radikalnih rješenja. Nitko ne osporava pravo da imate svoje mišljenje ili pravo na kritiku. Postoji nekakav ustroj, i kada se neke odluke donesu one su obvezujuće, bez obzira što mislili o njima”, rekla je Glasovac.