Suradnja MORH-a i Hrvatskog klastera radi povlačenja novca iz EU obrambenog fonda!

Split, 28.09.2021.- Konferencija nacelnika Glavnih stožera OS država clanica A5. na slici Mario Banožic. foto HINA/ Mario STRMOTIC/ ms

U sklopu Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA 2021. u četvrtak je u Splitu potpisan sporazum o suradnji MORH-a i Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije radi priprema za povlačenje novca iz novoutemeljenog Europskog obrambenog fonda.

Ministar obrane Mario Banožić i predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije Goran Basarac, koji su potpisali taj sporazum, rekli su da Hrvatska treba iskoristi priliku koju pruža Europski obrambeni fond.

Europska komisija je krajem lipnja ove godine službeno osnovala Europski obrambeni fond koji će od 2021. do 2027. raspolagati s osam milijarda eura kojima će sufinancirati projekte suradnje vojnih tvrtaka i tako jačati europsku neovisnost.

Ministar Banožić je istaknuo da Hrvatska ulazi u novo razdoblje – razdoblje Europskog obrambenog fonda, gdje će Ministarstvo obrane preuzeti bitnu ulogu u suradnji s Hrvatskim klasterom konkurentnosti obrambene industrije.

“Davali smo podršku našoj obrambenoj industriji, a sad je trenutak kad to činimo s ciljem povlačenja sredstava za daljnje istraživanje, razvoj kapaciteta i nabavu opreme”, rekao je.

Objasnio je kako će u tom procesu za povlačenje novca iz Europskog obrambenog fonda za zajednički nastup biti potrebne minimalno tri zemlje članice EU-a, a na ASDA-i 2021. na poslovnim se susretima razmatra s kojim će zemljama članicama EU-a Hrvatska moći nastupati pri povlačenju novca iz tog fonda.

“Ovo je naša inicijativa prema drugim zemljama, no mi očekujemo takve inicijative ostalih zemlja članica EU-a prema nama te će lista projekata u budućnosti biti znatno veća”, rekao je Banožić i dodao kako nas očekuje “težak posao”, ali je siguran da će se u suradnji s Hrvatskim klasterom konkurentnosti obrambene industrije ostvariti dobri rezultati.

Također je rekao da se Europski obrambeni fond tumači na različite načine, a postoji i teza da je taj fond utemeljen radi “formiranja europske vojske”.

“Zasad je to teza”, istaknuo je.

Komentirajući važnost jačanja hrvatske obrambene industrije u geostrateškom smislu, ministar Banožić je rekao kako nabava višenamjenskih borbenih aviona rafala u kratkom roku mijenja “našu geostratešku poziciju”.

Goran Basarac je istaknuo da je Hrvatska sada pred novim izazovom nakon osnutka Europskog obrambenog fonda.

“Dolazi nam novi izazov. Na razini EU-a vidimo formiranje programa orijentiranih na obranu i sigurnost, različite modifikacije obrambenih  sredstava kroz razvoj novih proizvoda i usluga na razini EU-a, a koje bi se potencijalno koristilo u okviru svih država članica EU-a kroz  neku možda buduću europsku vojsku”, rekao je, ističući da je to nova prilika naše obrambene industrije za unaprjeđenje konkurentnosti.

Basarac je dodao kako danas potpisani sporazum znači početak pripremanja obrambene industrije RH za taj veliki izazov.

Podsjetio je kako Klaster, koji je osnovan prije osam godina, okuplja više od 70 članova – tvrtaka vojne industrije, te predstavnika akademske zajednice i lokalne i regionalne samouprave.

“Pripadnost Klasteru omogućila je dostupnost europskih strukturnih investicijskih fondova našoj industriji kroz koncept Pametne specijalizacije, kroz koji je obrambena industrija RH direktno povukla 550 milijuna kuna bespovratnih sredstava u razdoblju od 2014. do 2020. godine”, istaknuo je Basarac, dodajući kako taj novac ne bi bio dobiven bez angažmana Klastera.

Izvijestio je kako je Hrvatski klaster konkurentnosti obrambene industrije prije dva dana nastupio na konferenciji koju je organiziralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a koja je bila pod ingerencijom Svjetske banke.

“Stručnjaci Svjetske banke su analizom utvrdili kako je Hrvatski klaster konkurentnosti obrambene industrije ključan za buduću transformaciju tog sektora i konkurentnost svih dionika sektora”, rekao je Basarac.