‘Za krizu na Kosovu kriv je samo jedan čovjek – Vučić. Poslao je na granicu kriminalce koji su pokušali puč u Crnoj Gori‘

Upitan smatra li da Aleksandar Vučić želi izazvati međunarodni sukob odgovara da ne može drugačije razmišljati.

Kriza na sjeveru Kosova ušla je u deseti dan nakon odluke Prištine o zamjeni registarskih tablica za vozila iz Srbije, pri čemu se specijalci kosovske policije (ROSU) ne povlače s graničnih prijelaza, niti Srbi odustaju od blokade prometa, a KFOR je pojačao ophodnju na tom području.

Istovremeno u Bruxellesu o razrješenju krize pregovarale su delegacije Prištine i Beograda. Iako je večeras izaslanik Prištine Besnik Bislimi dao naslutiti da je postignut načelni dogovor oko tri ključne točke rješavanja spora, dvije sukobljene strane ipak se nisu usuglasile. Najavljen je nastavak pregovora u kojima posreduje Miroslav Lajčak, ali zasad nije poznato kada bi do toga trebalo doći.

Ovih dana na Kosovu je i ekipa HRT-a, a s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem razgovarala je Elizabeta Gojan.

Kriv je Vučić’

Na pitanje jesu li prometne tablice dovele do ovakve situacije ili je stanje kompliciranije, Kurti je poručio:

– Mi još imamo problema sa Srbijom, Kosovo nije problem. Problem je Srbija, pogotovo predsjednik te države koji misli i priča kao 90-ih prošlog stoljeća. Granični prijelazi Jarinje i Brnjak u krizi su ne zbog Srba, već zbog predsjednika Srbije.

Kaže da je više od 11 tisuća vozila iz Srbije bez problema uzimalo privremene tablice Republike Kosovo.

– Oni su surađivali s našom policijom i našim institucijama, tvrdi Kurti i dodaje da ljude na barikadama plaća Srbija.

– Neki od njih imaju i dosje kriminalnih aktivnosti u prošlosti, imaju ekstremne poglede na politiku i svijet. Neki od njih sudjelovali su i u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori prije pet godina, rekao je Kurti za HRT.

Upitan smatra li da Aleksandar Vučić želi izazvati međunarodni sukob odgovara da ne može drugačije razmišljati.

– Na granicu s Kosovom dovedeš ministra obrane, zajedno s ruskim veleposlanikom u Srbiji i s obrambenim atašeom Ruske Federacije u Beogradu. Isti dan kada su zapalili zgradu u Zubinu Potoku. Također, MiG-29 kruži Kosovom, helikopteri ruske proizvodnje te oklopna vozila… Znači, oni su došli vojnim arsenalom na granice naše države. Naše specijalne snage su tamo, i na Brnjaku i u Jarinju. Nemojmo zaboraviti, oni su dan nakon proglašenja neovisnosti Kosova 18. veljače 2008. godine spalili granične prijelaze Jarinje i Brnjak, dodaje Kurti.

Jedna stranka u Srbiji

Dodaje da u Srbiji nema pluralizma.

– Imate jednu stranku. Ta stranka je i država. Ta država je i crkva. Ta crkva je i stranka. Nema ondje pluralizma, oni glume demokraciju s izborima.

Izrazio je, tvrdi Kurti, spremnost na razgovor i pregovore.

– Čekam da predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen da jasne poruke Srbiji, poslije Kosova je otišla u Beograd, nastavlja posjet našoj regiji.

Osim što ste premijer Kosova, vi imate dvojno državljanstvo. Vi imate i albansko državljanstvo, nedavno ste glasovali na izborima. Negdje ste izjavili da kad bi se održavao referendum na Kosovu, a po Ustavu se ne može održati, vi biste glasali za spajanje, ujedinjenje Kosova i Albanije. Mislite li da je to moguće? – pitala je novinarka.

– Mi jesmo dvije države, Kosovo i Albanija, ali nismo dvije nacije. Mi smo jedna nacija. Granica između Kosova i Albanije, mi nikad ne možemo zaboraviti da to nije albanska granica niti kosovska granica. To je jugoslavenska, srpska granica i u tom smislu želimo da Priština i Tirana surađuju što bliže, da se integriramo i da pomažemo jedni drugima.

Na pitanje misli li da će američki vojnici biti povučeni, Kurti je rekao:

– Mislim da se oni neće povući. Kosovo treba biti uključeno u Partnerstvo za mir. Zamislite, od 2006. godine je tu Srbija koja dobiva oružje iz Rusije, Bjelorusije i Kine, a nije Kosovo, zaključio je premijer Kosova.