Vlada ostvarila strateški vanjskopolitički cilj: Hrvatski državljani moći će u SAD bez viza najkasnije od 1. prosinca!

Divulje, 20.08.2018. – Predsjednik Vlade Andrej Plenković (C) posjetio je Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju u Divuljama. Uz predsjednika Vlade bio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (L), potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević (D). foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ms

PVRH Andrej Plenković objavio je da je Ministarstvo domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država odlučilo uključiti hrvatske građane u Program izuzeća od traženja viza: “Vjerujem da će to pridonijeti ne samo turističkim putovanjima, nego i daljnjim ulaganjima i gospodarskoj razmjeni između SAD-a i Hrvatske”. PPVRH Davor Božinović: Ovo je završetak dugog puta pregovora i evaluacija, ali prije svega nastavak jačanja partnerstva i povjerenja između naših dviju država.

“Odlukom američkog Ministarstva domovinske sigurnosti hrvatski će državljani, nakon što se dovrše tehničke pripreme, za nekoliko tjedana moći putovati u SAD bez dosad potrebnog izdavanja viza, koje je nerijetko djelovalo odvraćajuće. Vjerujem da će to pridonijeti ne samo turističkim putovanjima, nego i daljnjim ulaganjima i gospodarskoj razmjeni između SAD-a i Hrvatske” – naglasio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a objavljujući da su Sjedinjene Američke Države odlučile uključiti hrvatske građane u Program izuzeća od traženja viza.

Ispunjen vanjskopolitički prioritet Vlade RH

Pozdravljajući odluku SAD-a, još je ocijenio da će to dodatno snažiti veze između dvije zemlje:

– Realizacijom ovoga vanjskopolitičkog prioriteta naše Vlade RH najveću će korist, dakako, imati hrvatski državljani koji će bez viza moći putovati u SAD.

BOŽINOVIĆ: Veća sloboda putovanja za hrvatske građane

„Svi hrvatski državljani najkasnije će od 1. prosinca moći putovati u SAD bez viza“ – objavio je pak potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon telefonskog razgovora s Robertom Silversom, podtajnikom Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a, kojem je zahvalio na ulasku Hrvatske u Program izuzeća od viza:

– Ovo je veliki uspjeh, potvrda našeg angažmana, završetak dugog puta pregovora i evaluacija, ali prije svega nastavak jačanja strateškog partnerstva i povjerenja naših država. Podtajnik Silvers u našem je razgovoru zahvalio timovima koji su sudjelovali u višegodišnjem predanom radu i koji su zaslužni su za ovo postignuće.

Najveću vrijednost ove odluke u konačnici će osjetiti hrvatski građani koji će imati veću slobodu putovanja – zaključio je Božinović.