Večernji list: “Nakon odlaska Merkel Plenković je najiskusniji lider iz redova pučana!”

Njemački izbori promijenili su političku kartu Europe, a loš rezultat do sada najvećih i najjačih mainstream stranaka desnog centra, unije CDU-a i CSU-a, najplastičnije upućuju da se europski pučani (EPP) nalaze pred testom i izazovom daljnjeg gubitka birača, konteksutalizira u srijedu Večernji list.

U ovakvoj novoj situaciji, samo tri europska premijera iz redova desnog centra imaju stabilan i čvrst mandat – austrijski kancelar Sebastian Kurz, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis te hrvatski im kolega Andrej Plenković.

Usto, Plenković, sada kad je otišla njemačka kancelarka Angela Merkel, a on osvojio dva mandata i vodi vladu pet godina, “postaje najiskusniji europski lider na vlasti iz redova pučana, navodi dnevnik”, piše Večernji.

‘Cijene Plenkovićev čvrsti stav prema EU-u’

Austrijski kancelar Sebastian Kurz upozorio je kako bi, s obzirom na to da je Njemačka najveća zemlja, gubitak CDU/CSU na izborima mogao oslabiti pučane. Još prije nekog vremena, EPP lideri držali su Europu – njihov je bio sjever, Njemačka, kao i istočnoeuropske i države južne Europe, no dva su procesa utjecala na promjene.

Istočna Europa – s liderima poput mađarskog premijera Viktora Orbána ili poljskog Mateusza Morawieckog – odsklizali su u populizam, a bazu politike i podrške svoje političke opcije grade na preispitivanju i opoziciji Bruxellesu i europskim standardima, što je naposljetku i dovelo do distanciranja i odvajanja od EPP-a.

Odnos prema EU-u, koja se u državama članicama uvijek lako žrtvuje za postizanje političkih bodova kod kuće, lakmus je test za populizam, što je opterećivalo lidere političke grupacije dugo vremena. A onda slijedi jedna od boljih rečenica u tekstu: “Nije jednom da su hrvatskom premijeru Plenkoviću na sastancima i susretima napominjali koliko se cijeni i vrednuje njegov čvrsti stav prema EU-z i nepodilaženje populistima, te koliko je bitno da se takvom proeuropskom politkom dva puta dobiju izbori”, posve je ozbiljno napisao Večernji list.