Vlada RH: Od 1.10.21. Besplatan vlak za svu djecu i školarce u Hrvatskoj!

To znači – neograničeno korištenje prijevoza vlakom od 1.10.’21. do 31.12.’22. godine za oko 780.000 djece i učenika osnovnih i srednjih škola u cijeloj RH.

Zaključak o uvođenju pilot-projekta besplatnog javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola prihvaćen je na jučerašnjoj sjednici Vlade RH. To obuhvaća sva putovanja vlakom, svakodnevna i povremena, poput jednodnevnih izleta, terenske nastave, odlazaka liječniku, na ljetovanje…

– Za provedbu će se osigurati ukupno 30 milijuna kuna, a prema podacima iz ’19. godine djeca i učenici osnovnih i srednjih škola ostvarili su 3,3 milijuna putovanja vlakom, od čega 90 % čine putovanja učenika osnovnih i srednjih škola s pretplatnim kartama – rečeno je.

Kako Hrvatska planira modernizirati i pruge i vlakove, ova mjera bi trebala pomoći i popularizaciji prijevoza vlakom.

Projekt će se provoditi od 1. listopada ove godine. Djeca će tako dobiti “pametne kartice” koje će vrijediti za vrijeme trajanja projekta, a zahtjevi za njihovu izradu predavat će se na prodajnim mjestima HŽ-Putničkog prijevoza.

Uz zahtjev i fotografiju za djecu će biti potrebno priložiti i dokument iz kojeg je vidljiv datum rođenja, a za učenike i potvrdu o upisu u školsku godinu.

Projektom će se rasteretiti proračuni jedinica lokalne (regionalne) samouprave s obzirom na to da pojedine od njih sufinanciraju do 25 posto troška za prijevoz učenika, istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i dodao da je vrijednost projekta oko 30 milijuna kuna.