Ministrica Tramišak: Ravnomjeran regionalni razvoj jedan od prioriteta Vlade

17.09.2021., Osijek – Svecano urucivanje ugovora za sufinanciranje EU projekata gradu Osijeku. ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natasa Tramisak Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Ceste, zdravstveni objekti, škole, sveučilišni kampus… Pet sjeverozapadnih županija pripremilo je popis želja koji će se naći u završnom dokumentu “Razvojni sporazum Sjever”, piše u četvrtak Večernji list.

“Razvojni sporazum Sjever” kolokvijalno se naziva plan ulaganja čak 15 milijardi kuna u Međimursku, Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Prema informacijama iz Vlade, sporazum bi uskoro trebao biti i potpisan, a najavio je to neki dan i premijer Andrej Plenković na Večernjakovoj konferenciji “Hrvatska kakvu trebamo” u Koprivnici.

Po uzoru na projekt Slavonija, rekao je, ide se u projekt Sjever. Inicijativa je pokrenuta prije dvije godine, kad su župani poslali Vladi pismo namjere koje je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i prihvatila.

U siječnju ove godine župani su dobili pozitivan odgovor iz Ministarstva regionalnog razvoja, a sporazum je, ističu župani, alat za ravnomjernu politiku regionalnog razvoja.

Županije su potom uz pomoć razvojnih agencija u svakoj od njih krenule u zadnju fazu pripreme, a to je odabir strateških razvojnih projekata za razdoblje od 2021. do 2027. Svaka je županija predložila oko 50 projekata u raznim fazama pripremljenosti.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je na jednom od sastanaka da će ta županija prijaviti projekte vrijedne više od dvije milijarde kuna te da 90 posto njih već ima gotovu građevinsku dozvolu.

“Ovaj razvojni sporazum zapravo bi bio jedna vrsta garancije, ne za sve projekte, ali za dobar dio njih, da nađe svoje mjesto u novoj financijskoj omotnici i da se realizira”, rekao je Kolar.

Ministrica Tramišak istaknula je da je ravnomjeran regionalni razvoj jedan od prioriteta Vlade. U Koprivnici je rekla da se pregovori privode kraju kako bi se izabrali projekti koji bi trebali biti okosnica razvoja budućeg gospodarskog, demografskog i društvenog, znanstvenog i obrazovnog razvoja cijele regije.

Najviše je novih cesta, posebno brzih. “To su ceste koje povezuju županije međusobno, ali i s gradom Zagrebom i ostalim dijelovima Hrvatske te susjednim državama”, rekla je ministrica. U razvojnom je sporazumu i pet prometnih pravaca, poput brzih cesta koje se trebaju realizirati. Njihova je vrijednost gotovo devet milijardi kuna zajedno sa željeznicom, donosi Večernji list.