Milanović: Hrvati su najmirniji, najpomirljiviji i najracionalniji u regiji

President of Croatia Zoran Milanovic pose for a photograph along side the NATO Secretary General during the NATO summit at the North Atlantic Treaty Organization (NATO) headquarters in Brussels on June 14, 2021. – The 30-nation alliance hopes to reaffirm its unity and discuss increasingly tense relations with China and Russia, as the organization pulls its troops out after 18 years in Afghanistan. (Photo by KENZO TRIBOUILLARD / POOL / AFP)

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je okupljenim Hrvatima u Centru sv. Nikole Tavelića u New Yorku da je Hrvatsko “jako sigurna zemlja” i da nikada nije bila stabilnija te da je odgovornost Hrvatske da njeno susjedstvo također ostane sigurno.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović stigao je u nedjelju u New York, gdje će sudjelovati na 76. Općoj skupštini UN-a, a najavio je i nekoliko bilateralnih susreta, među kojima i sastanak s turskim predsjednikom.

Prvoga dana svog boravka u SAD-u sastao se s predstavnicima hrvatske zajednice u Centru sv. Nikole Tavelića u sklopu Župe sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela, poručivši da ga više od tema zastupljenih na Općoj skupštini UN-a zanimaju događanja u Hrvatskoj i njenom susjedstvu.

Nezadovoljan razvojem situacije u regiji

“Ne mogu puno učiniti, ali kao predsjednik, moj glas se u regiji čuje, analizira se, kritizira, ali ja ću nastaviti“, rekao je Milanović, navodi se u priopćenju ureda predsjednika.

Hrvatski je predsjednik kazao da je nezadovoljan razvojem situacije u regiji, ocijenivši da je Hrvatska najracionalniji akter.

“Srećom nije ’90., nema opasnosti od izbijanja ozbiljnog sukoba. Međutim, mi moramo gledati što se događa u našem neposrednom okruženju, a tamo se ljudi ponašaju kao da rata nije bilo i kao da nisu naučili lekciju onoga što se događalo devedesetih godina”, poručio je Milanović.

“I u svemu tomu najmirniji, najpomirljiviji, najracionalniji smo mi, Hrvatska i ova Vlada, i ja kao predsjednik, moja prethodnica. Na nama je odgovornost da taj prostor ostaje miran, siguran, da se u Hrvatskoj uredno i sigurno živi. Hrvatska je jako sigurna zemlja“, dodao je.

Nikad stabilnija Hrvatska

Hrvatska, usprkos nesuglasicama na dnevnoj razini, “nikada nije bila stabilnija”, ocijenio je Milanović.

Osvrnuo se i na mogućnosti korištenja europskih fondova za razvoj Hrvatske, istaknuvši da je važno povući “svaki mogući euro” te da “u protivnom Europska unija za nas nema nekog dubljeg smisla”.

Članstvom u EU-u Hrvatska je dala “dobar dio svoga legitimiteta i suvereniteta”, a samo članstvo, iako je dobro za Hrvatsku, “nije bez negativnih posljedica”.

“Moramo kao mala nacija iz toga izvući maksimum za sebe, biti sebični i boriti se za svoje interese“, poručio je Milanović.

“Vrijeme je da počnemo živjeti normalno”

Hrvatski predsjednik također je ponovio svoj stav o covidu-19 i potrebi ukidanja restriktivnih mjera.

“Vrijeme je da se počne živjeti normalno. Ako netko ne želi biti cijepljen, mene ne ugrožava, polazim od sebe, to bi trebalo shvatiti i početi živjeti normalno jer ovaj virus nećemo moći iskorijeniti“, kazao je.

Svoj govor okupljenima završio je riječima: “Živjela naša domovina koja je i vaša domovina! Ja vam neću reći da su vam vrata uvijek otvorena jer to je vaša kuća kao što je i moja kuća”, navodi se u priopćenju ureda predsjednika.