Skupština OBŽ: Županija će preko RDC-a osigurati svima namirnice za školski obrok!

Nedopustivo je da u 21. stoljeću imamo tako velik problem komaraca, no moramo ga zajedno rješavati. Zato ćemo nastaviti našu inicijativu i konkretne aktivnosti jer ne možemo biti taoci pojedinih gradonačelnika i načelnika – rekao je župan Anušić

Na sva pitanja je odgovorio župan Ivan Anušić. Rekao je tako da i ostali suvlasnici pomažu rad Zračne luke Osijek, a najavio je kako će do kraja godine početi rekonstrukcija i obnova putničkog terminala, za što su osigurana sredstva i pripremljena dokumentacija. Ponovno je naglasio kako ne odustaje od inicijative da se problem komaraca riješi sustavno i trajno, unatoč otporu koji pružaju pojedinci. – Nedopustivo je da u 21. stoljeću imamo tako velik problem komaraca, no moramo ga zajedno rješavati. Zato ćemo nastaviti našu inicijativu i konkretne aktivnosti jer ne možemo biti taoci pojedinih gradonačelnika i načelnika – rekao je župan.

– Osječko-baranjska županija kontinuirano provodi stipendiranje učenika i studenata. Ove godine imamo 100 stipendista srednjih škola i 70 studenata, a povećali smo iznos stipendija s 450 na 500 kuna za učenike i s 1.000 na 1.200 kuna za studente. Na godišnjoj razini Županija je izdvojila 1,35 milijuna kuna za stipendije, i to za četiri kategorije; za darovite učenike i studente, one koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja, za učenike i studente slabijeg socijalnog statusa te stipendije za deficitarna zanimanja, dakle za zanimanja kojih trenutno nema dovoljno, pa se čak uvozi radna snaga čime se pokazuje da su nužne određene promjene u školstvu. Ovim stipendijama Županija daje poticaj svima koji žele krenuti u deficitarna zanimanja – odgovorio je na pitanje o stipendiranju.

Vijećniku Vinku Kuduzu predložio je da svoju inicijativu o digitalizaciji predstavi svim načelnicima i gradonačelnicima s područja OBŽ na sljedećem sastanku Koordinacije, a podržao je i prijedlog kvalitetnije regulacije prometa u Đakovu, kao i rješavanje problema s ambrozijom, koji upravo kulminira.

– Strategiju razvoja zdravstva provodi Ministarstvo zdravstva, no nema nikakvog razloga za bojazan da će našička bolnica nestati ili prestati s radom. Funkcionalno spajanje je nešto sasvim drugo, a nešto slično napravili smo na razini županije. Proveli smo funkcionalno spajanje šest domova zdravlja i sada imamo jedan dom zdravlja, jedno ravnateljstvo i ravnatelja te smo uštedjeli ozbiljne novce koje možemo koristiti za razvoj svih bivših domova zdravlja, koji i dalje djeluju gdje su bili. Naš primjer dobre prakse spajanja domova zdravlja danas žele primijeniti i druge županije jer je povećana kvaliteta usluga primarne zdravstvene zaštite. Dakle, tim postupkom ne smanjuje se kvaliteta usluge niti će nastati radna mjesta, no funkcionalno spajanje našičke bolnice i KBC-a Osijek nije tema u ovom trenutku ni u bližoj budućnosti, a kada se bude rješavalo javnost će biti s tim upoznata. Projekt će u javnosti predstaviti Ministarstvo zdravstva koje će spajanje i provoditi – kazao je župan Anušić.

Župan je naglasio problem požara na odlagalištu otpada u Belišću te najavio kako će se od nadležnih inspekcijskih službi tražiti odgovor zašto se požari događaju u Belišću, dok im nema recimo u Osijeku na još većem odlagalištu.

Odmah će predložiti otvaranje lokacija za testiranja protiv koronavirusa i u ostalim gradovima, a problem prometnih nesreća, obično izazvanih prebrzom vožnjom, na cesti između Osijeka i Bilja predlaže da se rješava postavljanjem nadzornih kamera, što će financijski pomoći i Županija. Podržava i inicijativu za zadržavanje poštanskih ureda u ruralnim dijelovima Osječko-baranjske županije jer su, kao i škole i vrtići, nogostupi i slični sadržaji prijeko potrebni za kvalitetan život u selima.

– Projekt besplatne prehrane za osnovnoškolce, kojeg smo započeli prije četiri godine, ima tri osnovne prednosti: rasterećenje kućnog proračuna i pomoć roditeljima, osiguravanje kvalitetne prehrane proizvodima lokalnih OPG-ova te sprječavanje gladi među djecom. Ideja za pokretanje cijelog projekta rodila se za vrijeme posjeta jednoj školi u Belom Manastiru kada nam je ravnatelj rekao da postoje djeca koja ne dolaze na školski objed ili stoje sa strane jer si ne mogu priuštiti prehranu. To je sramota za naše društvo i ne smije se dogoditi ni u jednom dijelu naše zemlje. Sredstva koja trenutno odvajamo za financiranje besplatne prehrane, otprilike 19 milijuna kuna, trebaju ići prema lokalnim proizvođačima, kao dvostruki benefit i za njih i za učenike. Pojedini ravnatelji osnovnih škola s područja županije su rekli da ne žele sudjelovati u tome i da će i dalje nabavljati hranu kao i ranije, jedan dio je bio oduševljen te je tražio opremanje kuhinja i blagovaonica, što smo mi učinili. Dakle, svaka škola u našoj županiji može pripremati nekoliko toplih obroka tjedno. Problem je nedovoljan broj kuharica koje ih pripremaju, a zahtjevi koje smo slali prema Ministarstvu uglavnom nisu prihvaćeni. Danas, kad podvučemo crtu nakon četiri godine provedbe, možemo reći da je projekt uspio 60%, a 40% je problem zbog ravnatelja. Rješenje problema je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće koji će povezati sve proizvođače hrane s našeg područja, od povrća, voća do mesa i mliječnih proizvoda. Županija će preuzeti javnu nabavu kojom ćemo obuhvatiti sve osnovne škole, ali i distribuciju proizvoda te ćemo sigurno spustiti ukupnu cijenu s 19 milijuna kuna na otprilike 12-13 milijuna kuna. Kreirat ćemo jelovnik prema preporukama nutricionista i na taj se način sveobuhvatno pobrinuti o kvalitetnoj prehrani naših učenika. Također, Osječko-baranjska županija je spremna pomoći u financiranju troškova zaposlenja dodatnog broja kuharica i pomoćnog osoblja – poručio je župan Ivan Anušić.

(Izvor:OBŽ.hr)