Plenković: Nismo zaboravili ratnu odštetu i tužbu protiv Srbije! Stručan tim radi na tome!

Andrej Plenković, premijer Hrvatske je odgovarajući na upit Stipe Mlinarića iz Domovinskog pokreta (DP) o tome kada će zatražiti ratnu odštetu od Srbije, poručio u srijedu tokom saborskog prijepodneva da “Hrvatska radi na tome” i istaknuo da istina o Domovinskom ratu nigdje nije upitna.

Nkon presude u Haagu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću u kojoj se navodi da Hrvatska ima ima pravo na odštetu.

“Presude haaškog suda pratimo i analizirali smo ih. Što se tiče teme ratne štete i tužbe, to je tema koju smo podigli na bilateralni nivo. Ministarstvo vanjskih poslova i pravosuđa rade na toj temi i nismo je zaboravili. Nastojat ćemo da pravda bude realizirana i da istina o Domovinskom ratu u Hrvatskoj, ali i međunarodno, nigdje nije upitna”, odgovorio je Plenković.

Nakon toga je Mlinarić dodao da nema ništa osobno protiv Plenkovića niti udruženja logoraša i nestalih, ali da je to preozbiljno pitanje da bi se prepustilo udruženjima. Smatra da Hrvatska treba formirati pravni tim.

“Ti ljudi se nisu borili za sebe ili svoju kuću, nego za svoju državu. Stoga bi se očekivalo da država imaju pravni tim”, naglasio je Mlinarić.

Podsjetio je da je Njemačka godinama isplaćivala ratnu odštetu.

“Nije stvar novca, ja ga se od svog logora odričem, no da za povijest ostane zapisano”, poručio je Mlinarić.