Uz brojne visoke uzvanike, članovi Mladeži iz cijele Hrvatske u Zagrebu su obilježili 31. obljetnicu utemeljenja Mladeži HDZ-a!

Mladež HDZ-a obilježila je 31. obljetnicu utemeljenja i tradicionalni treći Nacionalni dan Mladeži HDZ-a. Uz brojne visoke uzvanike, članovi Mladeži iz cijele Hrvatske su se okupili u Zagrebu kako bi obilježili ovu veliku obljetnicu, a i kako bi zajedničkim radom i kvalitetnim raspravama pridonijeli budućem radu Mladeži HDZ-a.

U ime domaćina nazočnima se obratio predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš koji je istaknuo značaj Mladeži na svim razinama.

„Pod vodstvom prvog predsjednika Mladeži, Marija Kapulice, pa sve do danas, Mladež je ostala najbrojnija i najsnažnija politička organizacija mladih u Hrvatskoj,“ rekao je Vidiš te istaknuo kako se Mladež može pohvaliti ministrima i zastupnicima iz svojih redova, ali i čak 18 općinskih načelnika i gradonačelnika iz svojih redova.

„I 31 godinu nakon osnivanja dajemo prave odgovore i trudimo se biti glas mladih u hrvatskoj politici kroz davanje novih ideja za bolji položaj mladih u Hrvatskoj, naglasio je. U tom kontekstu posebno je istaknuo kako to nije ostalo samo na riječima već kako je Vlada Republike Hrvatske predvođena Andrejem Plenkovićem stavila u poseban fokus potrebe mladih i prihvatila niz mjera koje je Mladež predložila, kao što je porezno rasterećenje čak 250.000 mladih, nikad povoljniji stambeni krediti, dosad nezabilježene mjere aktivnog zapošljavanja i još brojne druge mjere koje su podignule kvalitetu života mladih u Hrvatskoj.

Također spomenuo je i ulogu Vlade RH i predsjednika Andreja Plenkovića u očuvanju gospodarstva i radnih mjesta tijekom krize izazvane pandemijom, krize koja bi, bez kvalitetnog odgovora kojem svjedočimo, sigurno najviše pogodila mlade. Najavio je skori izborni proces u Mladeži te pozvao sve članice i članove da se uključe: „trebamo nove ideje i novo vodstvo koje će nastaviti naš rad u Mladeži. Ne sumnjam da talenta i vizije imamo,“ zaključio je Ivan Vidiš.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković je istaknuo kako malo koja stranka, ne samo u Hrvatskoj, ima toliko mladih osoba na toliko istaknutim i odgovornim dužnostima te je to jasan znak kako su mladi u HDZ-u ne samo budućnost, već i sadašnjost. „S ponosom uvijek ističem da ste najsnažniji stranački pomladak u Hrvatskoj,“ naglasio je predsjednik Plenković te istaknuo važnost mladih kao generacije koja se najbrže prilagođava tehnološkim i globalnim promjenama. „Stoga je vaša ključna zadaća da svojim nudite rješenja za probleme suvremene Hrvatske i za izazove 21. stoljeća,“ rekao je predsjednik Plenković. Za kraj je istaknuo kako je potrebno motivirati mlade da se bave društveno odgovornim poslom. „S čvrstim osloncem u baštini dr. Franje Tuđmana, a vođeni načelom modernog suverenizma, okrenuti smo budućnosti,“ zaključio je predsjednik Plenković.

Nazočnima su se još obratili i zastupnik u Europskom parlamentu i član predsjedništva Mladeži HDZ-a Karlo Ressler, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Željka Josić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Zagreb Mislav Herman.

U sklopu obilježavanja ove velike obljetnice održana je i konferencija Sadašnji i budući trendovi razvoja Hrvatske u organizaciji Zaklade Konrad Adenauer, Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta i Mladeži HDZ-a.

Održane su dvije panel rasprave: “Klupa & posao: što učiti da bi od rada prosperirali“ i „Zelena i digitalna tranzicija te klimatske promjene kroz prizmu Republike Hrvatske“.

Organizatori su za svaku pojedinu temu osigurali zanimljive sudionike te su tako na prvom panelu sudjelovali Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, dr. sc. Ivan Žilić, znanstveni suradnik na Ekonomskom institutu u Zagrebu, Ines Oštrić, voditeljica odjela za zapošljavanje regije L’Oréal Adria Balkan te prof. dr. sc. Wolfgang Schuster, predsjednik Europske zaklade za obrazovanje i voditelj Savjetodavnog odbora Zaklade Deutsche Telekom.

Na drugoj panel raspravi sudjelovat će Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končar i Marko Ćosić, član Uprave HEP-a. Raspravama će moderirati Tončica Čeljuska, novinarska i urednica Hrvatske radiotelevizije (HRT). . Upravo su teme bile predmet konferencije koje pokrivaju ključna područja koja su sadržana i u europskom planu oporavka Next Generation EU, kao i u hrvatskom Nacionalnom planu oporavka i otpornosti za razdoblje od 2021. do 2026. godine, a vjerujemo kako će sama konferencija pridonijeti realizaciji tih politika.

Na istima su brojni zanimljivi sudionici iz Hrvatske i iz inozemstva, iz svih društvenih sektora, raspravljali o konkretnim pitanjima koja se izravno tiču budućnost Hrvatske u kontekstu obrazovanja i digitalne tranzicije.