Milo Đukanović idući tjedan stiže u Zagreb! Sastanak s Hrvatskim političkim vrhom!

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović idući tjedan dolazi u službeni posjet Hrvatskoj na poziv predsjednika Zorana Milanovića, nakon napetosti u Crnoj Gori zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koje je popraćeno nasilnim incidentima.

Đukanović će u Zagreb stići u srijedu 16. rujna, a osim s Milanovićem, sastat će se s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, neslužbeno se doznaje iz Ureda predsjednika.

Crnogorski predsjednik u Hrvatsku stiže nakon što je početkom mjeseca Joanikije ustoličen u povijesnoj crnogorskoj prijestolnici Cetinju, usprkos protivljenju nekoliko tisuća prosvjednika koji su dva dana držali blokirane ceste prema tom gradu.

Ustoličenju su prethodili incidenti u kojima je, prema službenim podacima, ozlijeđeno sedam policajaca, a desetak prosvjednika zatražilo je medicinsku pomoć, dok ih je 14 privedeno.

Đukanović je te događaje nazvao nasilnim ustoličenjem protivnom volji ogromne većine građana Cetinja i velikog broja građana Crne Gore te neprimjerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana.

Srbiju je optužio za ponižavanje Crne Gore i provođenje ekspanzionističke politike u regiji.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pak optužuje Đukanovića da je glavni inicijator prosvjeda na Cetinju. Krivokapić je na čelu prosrpske vlade koja je potkraj kolovoza prošle godine, prvi put nakon tri desetljeća zbacila s vlasti Đukanovićevu Demokratsku partiju socijalista.

Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom da poglavar SPC-a bude ustoličen upravo u njihovoj povijesnoj prijestolnici Cetinju, gdje u manastiru prema tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš.