Prvi kruzer uspješno uplovio na novo pristanište u Osijeku!

Brod Maxima I., dužine 130 metara, dovezao je 155 putnika, pretežito iz Njemačke. Autobusima su išli u razgled grada

U utorak točno u 13 sati, pola sata ranije no što je prema plovidbenom redu bio najavljen, u osječko je pristanište za riječne putnike pristao kruzer Maxima I. Prvi je to kruzer u Osijeku nakon stanke prisilno izazvane epidemijom COVID-19 zbog čega je prošle godine u cijeloj Europi bio obustavljen ovaj oblik turizma. On je stidljivo počeo ovog ljeta na europskoj razini, u lipnju je pak pristao prvi kruzer u Vukovaru, a evo sada napokon i na Dravi u Osijeku.

Foto: Župan Ivan Anušić na otvorenju novog pristaništa u Osijeku

Ovo je ujedno i prvi brod koji je pristao uz bok novog osječkog riječnog pristaništa – pontona koji je proljetos pušten u promet.

– Bilo je najava za nekoliko pristajanja tijekom kolovoza, ali su ona, nažalost, odgođena. Nakon ovoga prvog pristajanja, za rujan imamo najavu pristajanja još desetak kruzera te još pet kruzera do polovine listopada, kada će biti kraj sezone – otkriva Goran Dijanović, ravnatelje Lučke uprave Osijek.

S nestrpljenjem se stoga očekivala prva operacija pristajanja kruzera, koji je sa svojih 130 metara dužine znatno nadmašio dužinu pristaništa, no sve je proteklo kao iz udžbenika. Kruzer se jednostavno zaustavio uz bok pristaništa, gotovo da se nije ni osjetio njegov dodir. U nekoliko je sljedećih minuta posada privezala brod uz dravsku obalu, a onda su počele pripreme za iskrcaj putnika. Budući da su došli ranije no što je planirano, nikome se nije žurilo. S obale smo vidjeli kako je u ostakljenom restoranu u tijeku ručak, nakon čega su znatiželjni putnici počeli izlaziti na terasu, s koje su, iznenađeni, domahivali novinarima i fotoreporterima. Preko internog razglasa dojavljeno im je kako su oni prvi putnici koji će se iskrcati na novo pristanište.

Prema planiranom rasporedu, u 14 sati putnici su autobusima krenuli u razgledavanje Osijeka, a u 18 sati kruzer Maxima I. podigao je sidra i oprostio se od slavonske metropole.(Izvor:GlasSlavonije.hr)