Radovi na izgradnji Gospodarskog centra Osijek izvrsno napreduju!

Vrijednost je Gospodarskog centra 65,5 mil. kuna, od čega je 46 mil. osigurano iz sredstava EU-a

Šest novih ugovora o sufinanciranju provedbe EU projekta s područja Osječko-baranjske županije uručila je u ponedjeljak Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a, županu Ivanu Anušiću. Riječ je o ugovorima ukupne vrijednosti 10,9 milijuna kuna, u kojima je Županija i nositelj i korisnik dodijeljenih nepovratnih sredstava.

Suradnjom Županije, Grada Osijeka i Vlade Republike Hrvatske konačno ćemo dobiti primjereno mjesto za razvoj i unaprjeđivanje gospodarskih i sajamskih aktivnosti, koje do sada nismo imali – rekao je Vulin i zahvalio županu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji što niz važnih i velikih županijskih projekata provode upravo na području Grada Osijeka. Župan Anušić naglasio je kako je Gospodarski centar investicija koja je prijeko potrebna ne samo gradu Osijeku nego i cijelom istoku Hrvatske. – Iako neki kritičari vole reći da je uglavnom riječ samo o investicijama u infrastrukturu, Gospodarski centar upravo je suprotno. Centar bi trebao generirati nove gospodarske i sajamske aktivnosti cijelog istoka Hrvatske, a svi pokazatelji upućuju na trend rasta u Osječko-baranjskoj županiji i kad je riječ o broju zaposlenih, gospodarskim aktivnostima i konsolidiranoj dobiti, čime je Županija došla na drugo mjesto u Hrvatskoj upravo po tom skoku – zaključio je župan.

Ugovori su prigodno dodijeljeni na gradilištu Gospodarskog centra – budućeg sajamskog prostora, koji je jedan od tih projekata. Ukupna je vrijednost budućeg Gospodarskog centra 65,5 milijuna kuna, od čega je 46 milijuna kuna osigurano iz sredstava Europske unije, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, te ITU mehanizma Grada Osijeka.

Iz državnog se proračuna pomaže u sufinanciranju izgradnje Gospodarskog centra, u vrijednosti od 9,3 milijuna kuna, kako bismo Županiji pomogli u njezinu udjelu u sufinanciranju ovog projekta – rekla je Tramišak i naglasila kako će uskoro biti dodijeljeno još 49 ugovora za realizaciju EU projekata na području županije, vrijednih više od 78 milijuna kuna, čime će se snažno podržati općine i gradove te njihova komunalna društva u bržoj i boljoj realizaciji europskih projekata.

Projekt Gospodarskog centra partnerski se realizira s Gradom Osijekom, pa je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika, podsjetio kako je gradska administracija osigurala zemljište, čija je vrijednost 26 milijuna kuna.

NASTAVAK ENERGETSKE OBNOVE ŠKOLA

Uz ugovor za izgradnju Gospodarskog centra, nastavlja se i s projektima energetske obnove osnovnih škola. Ostatak je sredstava raspodijeljen na projekte energetske obnove zgrada OŠ Petrijevci, OŠ Milka Cepelića Vuka – PŠ Beketinci, OŠ “Matija Gubec” Piškorevci, OŠ Josipa Kozarca Semeljci – PŠ Koritna i OŠ “Matija Gubec” Magadenovac.

”Projekt energetske obnove započeli smo još na početku prošloga mandata te ćemo obnoviti sve objekte kojima smo osnivač, dakle osnovne i srednje škole, domove za stare i nemoćne, domove zdravlja i đačke domove”, naglasio je župan, koji je prigodno, uz prvi dan nove školske godine, svim školarcima, posebno onima koji kreću u prvi razred, zaželio puno uspjeha.

(Izvor:GlasSlavonije.hr)