MILO ĐUKANOVIĆ: Ovo je velika sramota SPC-a i početak njihova kraja u Crnoj Gori!

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u posebnom obraćanju nakon kaosa u Cetinju i ustoličenja novog mitropolita SPC-a Joanikija komentirao je da da bi “samo čovjek bez dostojanstva” sebi dozvolio da “helikopterskim desantom na crnogorsku prijestolnicu i pod zaštitom pancirnih deka bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog”.

Đukanović se time referirao na činjenicu da su Joanikije i patrijarh SPC-a Porfirije na Cetinje doletjeli upravo helikopterom, dok su u samom gradu i na cestama koje vode prema njemu bili brojni prosvjednici i barikade.

– Danas smo na Cetinju svjedočili velikoj sramoti Srpske pravoslavne crkve i vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj povijesti crnogorske države, i jednako tako u povijesti ukupnog pravoslavlja, započeo je svoje obraćanje.

Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, prije svega vojske i policije, i potpuno neprimjerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj prijestolnici, vlada Crne Gore je omogućila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore.

Samo čovjek bez dostojanstva bi sebi dozvolio da na takav način helikopterskim desantom na crnogorsku prijestolnicu i pod zaštitom pancirnih deka bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog, izjavio je Đukanović.

Cetinje je još jednom bilo na visini zadatka kao i mnogo puta u povijesti Crne Gore. Mirno okupljeni građani Cetinja su na odlučan i odgovoran način štitili čast i dostojanstvo svog grada i svoje države. O tome najbolje svjedoči da bez obzira na značajne provokacije koje su trpjeli, okupljeni građani sebi nisu dozvolili ni jednog trenutka da ugroze mir i stabilnost prijestolnice i Crne Gore, i da ugroze život i zdravlje bilo koga od okupljenih građana, uključujući i pripadnike organa sigurnosti Crne Gore, kazao je Đukanović.

– Pirova je ovo pobjeda vlade koja i dalje besprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC kao udarnoj pesnici velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore.

Prije bi se moglo kazati da je ovo kraj poštovanja koje je SPC do sada uživala i u crnogorskoj prijestolnici i u našoj državi. Tako su i zvona koja su se mogla čuti nakon intronizacije i koja su trebala biti zvona u čast novog mitropolita SPC na Cetinju, zapravo prije bila zvona upokojenja misiji SPC i cetinjske mitropolije u crnogorskom prijestolnom gradu, zaključio je Đukanović.