Milanović i Plenković čestitali Roš Hašanu: “Želim vam mir i sreću!”

Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je čestitku građankama i građanima židovske vjeroispovijesti povodom blagdana Roš Hašane poželjevši da im blagdani i cijela nova godina budu ispunjenim srećom i mirom.

„Tradicionalnom izrekom ‘Budite upisani za dobru godinu – Lešana tova tikatevu’, svim građankama i građanima židovske vjeroispovijesti u našoj zemlji želim svako dobro i od srca čestitam Roš Hašanu, Jom Kipur i Sukot.

Neka vam predstojeći blagdani budu ispunjeni, srećom, mirom i veseljem, kao i cijela nadolazeća godina“, stoji u čestitki predsjednika Milanovića.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u ponedjeljak čestitku građanima židovske vjeroispovijesti u povodu blagdana Roš Hašane, Jom Kipura i Sukota tradicionalnom izrekom “Budite upisani za dobru godinu – Lešana tova tikatevu”. 

“Uime Vlade i osobno svim židovskim vjernicama i vjernicima upućujem iskrene čestitke u povodu blagdana Roš Hašane, Jom Kipura i Sukota. Tradicionalnom izrekom ‘Budite upisani za dobru godinu-Lešana tova tikatevu’, od srca vam želim svako dobro u nadolazećoj godini te da blagdanske dane provedete u miru i veselju sa svojim bližnjima”, stoji u čestitki.

Neka vam nova 5782. godina donese obilje nade, zdravlja i uspjeha, poručio je premijer Plenković.

Roš Hašana, značenja glava godine, početak godine, židovska je Nova godina. Teče od zalaska sunca jednog dana sve do zalaska sunca dva dana poslije. Ta svetkovina govori o Božjem stvaranju svijeta i podsjeća na Božji sud. Njome se označava početak jednog razdoblja u kojem vjernici se posvećuju molitvi, kajanju, unutarnjem preispitivanju sebe. Traje deset dana. Zadnji čin pokajanja sastoji se od javnog priznanja grijeha molitve i posta, koji je vrhunac, koji pada na Jom Kipur, Dan pomirenja.