Hebrang: Vučić je elementarna nepogoda za mir, pitanje je tko je nakon Crne Gore na redu

Ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinju u Crnoj Gori užarila je medije, ali i izazvala nemire te dodatno produbila jaz između Srbije i Crne Gore. Crnogorski predsjednik Milo Đukanović tako optužuje Srbiju za ponižavanje provođenje ekspanzionitičke politike dok srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uzvraća Đukanoviću da nitko neće pokoriti Srbiju i da je “neće više pokoravati kao što su to činili prethodnih 30 godina”.   

Postavljanje Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog do usijanja je podiglo napetosti u Crnoj Gori, gdje dio građana ustoličenje na Cetinju vidi kao provokaciju Srpske pravoslavne crkve. Trećina stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet. Srpska pravoslavna crkva (SPC) dominantna je u zemlji, ali mnogi je optužuju da služi beogradskim interesima. 

Joanikije smatra da se taj čin ustoličenja politizira i kaže da nitko nema pravo tražiti od SPC-a da ga premješta u neko drugo mjesto. Crnogorci pak, s druge strane, smatraju uvredom i provokacijom činjenicu da će poglavar SPC-a biti ustoličen u samostanu gdje po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš.

Dio građana Crne Gore koji ustoličenje vidi kao provokaciju SPC-a su u pravu smatra bivši ministar obrane Andrija Hebrang.

“Pod SPC-om vrši se realizacija projekta Velike Srbije. Nažalost, cijeli svijet je slijep na najnoviju osvajačku akciju Srbije kroz SPC tako da upravo čitamo hvalospjeve Srbiji od Viktora Orbana preko Njemačke pa na dalje, svi gledaju isključivo svoj interes i žele Srbiju dobiti u Europsku uniju. Međutim, u jednu civiliziranu zajednicu država Srbija ne može ući dok god se ne odrekne svojih osvajačkih pohoda”, rekao je naš sugovornik.

‘Zločinac koji nije kažnjen, uvijek će ponoviti svoj zločin i to je jedna povijesna istina, a ako nećemo učiti iz povijesti onda nam nema ni budućnosti’

“Bojim se da je ovo novi iskorak osvajačkog plana Srpske pravoslavne crkve koji neće završiti dobro… Crnogorci će braniti svoj suverenitet, dostojanstvo i svoju državu te mislim da nas čekaju slike ružnih trenutaka u tom dijelu Europe”, smatra Hebrang.

‘Vučićeve izjave priča su koju smo mogli čuti još od Miloševića’

Aleksandar Vučić izjavio je pak da su događaji u Crnoj Gori nastavak ideologija po kojima treba ugasiti Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u toj zemlji te da Srbi u Crnoj Gori “samo traže pravo na slobodu vjeroispovijesti, na jezik i pismo, kao što u Republici Srpskoj traže samo poštovanje Daytona, a ne odcjepljenje”.

“Vučić tvrdi da se iz Crne Gore ugrožava Srbija – pa to je priča koju smo čuli još od Slobodana Miloševića koji je rekao da se iz Hrvatske ugrožava Srbija. Dakle, to su floskule koje bi svijet već odavno mogao prozrijeti kada bi gledao objektivnim očima. Vučić je elementarna nepogoda za mir u Europi, i bojim se da je i naša politika prema njemu previše tolerantna”, istaknuo je Hebrang.

Srbija, kaže Hebrang nije naučila na porazu od Hrvatske ništa od onoga što je trebala naučiti, a to je da svatko tko izaziva teške ratove, pogibije mase civila i strašna razaranja, svatko mora biti kažnjen.

“Srbija je  nakon teške agresije koju je ’90-ih izvršila na Hrvatsku prošla nekažnjeno i to je razlog zbog kojeg nisu izvukli pouku. Zločinac koji nije kažnjen, uvijek će ponoviti svoj zločin i to je jedna povijesna istina, a ako nećemo učiti iz povijesti onda nam nema ni budućnosti. Nekažnjena Srbija ima sve veće apetite i samo se možemo pitati tko je nakon Crne Gore na redu. Naravno, sljedeća bi mogla biti Bosna i Hercegovina. Sada je vrijeme da se suzbije repriza onih tragedija srpske agresije devedesetih godina jer ako to sada ne učini svijet i vanjska politika, od naše pa nadalje, onda ćemo svi biti odgovorni za posljedice”, smatra.

Zanimalo nas je i postoji li mogućnost intervencije NATO-a, budući da je Crna Gora njegova članica. 

“Mislim da NATO neće intervenirati jer će Srbi tu vrlo lukavo provesti agresiju. Kao što možemo vidjeti, u prvi plan nisu stavili oružje, nego su u prvi plan stavili vjeru. Ne može NATO reagirati na nekoga tko vjerom osvaja. U pitanju je srpsko iskustvo koje se pokazalo i u agresiji na Hrvatsku. Naime, mi nismo bili članica NATO-a pa to nismo mogli niti očekivati, ali smo civilizirana europska zemlja. Sjetimo se samo, Srbi su pet godina napadali i razarali Hrvatsku, ali i Bosnu i Hercegovinu. Tko je reagirao? Međunarodna zajednica nije prstom maknula.

Dakle, do temelja je razoren Vukovar, uništena jedna Škabrnja, dogodili su se ogromni zločini, o Srebrenici neću ni govoriti… Međunarodna zajednica je šutjela, kao što šuti i sada. To će se vratiti kao bumerang i mislim da Crna Gora ne može računati ni na čiju pomoć kao što to nismo mogli ni mi”, zaključio je Hebrang za Direktno.