HDZ uvjerljivo prvi! Domovinski pokret drastično pao zbog unutarnjih sukoba, Možemo stigao SDP

Ljeto je bilo dugo i toplo, ali politički i više nego zanimljivo. Kako građani ocjenjuju sve što se dogodilo stoji u CRO Demoskopu za rujan koji donosi RTL u suradnji s Promocijom plus.  Napominjemo, istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus na uzorku od 1300 ispitanika od 1. do 3. rujna 2021, a standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto

Najveći udarac podnio je Domovinski pokret i njihov bivši predsjednik Miroslav Škoro, a sapunica koja je započela sa statusom o odlasku dugo je zabavljala javnost. Kaos u SDP-u kojem se ne nazire kraj dovelo je do toga da im se Možemo! još i više približio.  HDZ je već uobičajeno prvi izbor i to s još izraženijom prednošću u odnosu na druge stranke, njih bira nešto više od 27 posto građana (27,4 posto u prethodnom mjerenju u srpnju). SDP-ov rejting pada u odnosu na srpanj, a u novu saborsku sezonu vraća se s manje od 18 posto potpore (u odnosu na 18,7 posto u srpnju). Prednost pred Možemo! u okviru je statističke greške. Možemo! nastavlja rasti – sada su na 17,2 posto, u odnosu na 16,9 posto u srpnju. Zahvaljujući rijetko viđene drame u Domovinskom pokretu raste i MOST. Sada su na 7,7 posto (u srpnju su bili na 4,8 posto) dok  Domovinski pokret bilježi nikad lošiji rejting – ispod su četiri posto, a od početka sukoba u stranci izborna podrška gotovo je prepolovljena.

Najpozitivniji političari Na ljestvici najpozitivnijih političara  vrh i dalje drži predsjednik Zoran Milanović. Nakon trenda pada rejtinga sredinom godine sada je vidljiv rast. Gotovo 19 posto smatra ga najpozitivcem (prema 17,5 posto iz prethodnog mjerenja u srpnju). Drugi je premijer Plenković kojeg bira 16,4 posto, nešto manje nego u srpnju kada je bio na 17,1 posto. Treću poziciju zadržao je zagrebački gradonačelnik Tomašević uz doduše dva postotna boda manje nego u srpnju (ima 12,8 posto u odnosu na 14,9 posto iz srpnja). Svi ostali su daleko od vodećeg trojca, pa tako i četvrti – ministar financija Zdravko Marić (rujan – 2,5 posto, srpanj – 1,7 posto).

Šef SDP-a Peđa Grbin je najpozitivac za tek 2,2 posto ispitanika, slijedi MOST-ov Marin Miletić, pa ministar zdravstva Vili Beroš i Božo Petrov – sva trojica s istim rejtingom od 0,9 posto (Miletić je u srpnju imao rejting 0,2 posto, Beroš 0,8 posto, a Petrov 1,8 posto). U top deset stigao je i Miro Bulj, ali i bivši predsjednik Ivo Josipović, a baš isti, nikad niži rejting ima i Miroslav Škoro – sva trojica na 0,7 posto. Nitko raste – da je on najpozitivniji političar misli gotovo 22 posto ispitanika.