Vlada ukida trošarine za male proizvođače rakije!

Kad Sabor usvoji izmjene, građani koji imaju vlastiti kotao i koji uzgajaju voće, pa primjerice proizvedu 50 litara rakije, više neće imati obvezu plaćanja trošarine i godišnje prijave svoje proizvodnje.

Građani koji proizvode jaka alkoholna pića, uglavnom rakiju, za svoje potrebe, više neće morati plaćati trošarine državi, predlaže se to izmjenama i dopunama zakona o trošarinama što ih je Ministarstvo financija objavilo na Vladinom portalu e-savjetovanje.

Prema važećim pravilima građani koji su proizvodili alkoholna pića iz voća, morali su biti upisani u Registar trošarinskih obveza i plaćali su trošarine ovisno o zapremini kotla, što je iznosilo sto kuna za kotao zapremine sto litara, a za kotao zapremine iznad sto litara iznos je bio 200 kuna.

“Da upravo te najmanje proizvođače oslobodimo, pa nije to njima toliko ni financijski već možda administrativni dio, oslobodimo plaćanja tih 100 odnosno 200 kuna po zapremini tih kotlova”, rekao je Zdravko Marić, ministar financija. 

No oni koji peku više rakije i dalje će plaćati trošarine. 30 kuna za litru apsolutnog alkohola oni koji proizvode do 10.000 litara rakije i 60 kuna za one koji proizvode više.

Ministarstvo objašnjava da se na taj poziv odlučilo jer mu to omogućuje europska direktiva, ali i zbog duge tradiciju u proizvodnji jakih alkoholnih pića za vlastite potrebe. Tako se predlaže oslobađanje od plaćanja trošarine »malom proizvođaču jakog alkoholnog pića«, odnosno fizičkoj osobi koja proizvodi jako alkoholno piće iz voća koje ta osoba uzgaja i dobiva sa zemljišta koje je u njezinom vlasništvu ili zakupu, s pomoću jednostavnog malog uređaja za destilaciju – kotla.

U obrazloženju se navodi i to da su trenutačno u Hrvatskoj 38.374 registrirana obveznika fizičke osobe, ali napominju i da će svi novi ubuduće i dalje imati obvezu registracije proizvodnje i kotla, kako bi se moglo nadzirati proizvode li doista samo za svoje potrebe ili za prodaju.