Ministar Ćorić: ‘Zadovoljan sam skokom gospodarenja otpadom, no moramo napraviti i veći iskorak…’

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić komentirao je ukidanje takozvanog prešutnog minusa, rekavši kako je potpuno neprihvatljivo da se ukine ili smanji u kratkom roku.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u ponedjeljak je u Matuljima posjetio centar izvrsnosti za edukaciju i certificiranje specijalista za kavu po međunarodnim standardima, Hug&Punch (H&P) SCA Premier Campus. Također, ministar je bio i u Puli, gdje je razgovarao s predsjednikom uprave Uljanika.

“Uljanik se polako diže, ugovoren je relativno malen broj, ali prvi iskorak u smjeru brodogradnje. Razgovarali smo o perspektivi, o nekim novim potencijalnim narudžbama pa vjerujem da će idući mjesec vidjeti neki novi iskoraci i u tom pogledu”, rekao je Ćorić, prenosi N1.

“Moramo paziti svi zajedno da se ne dovedemo u situaciju da ta djelatnost, odnosno aktivnost u jednom trenutku izađe iz tržišnih okvira i da se krene u dubioze kakve smo imali prilike vidjeti u recentnoj prošlosti”, dodao je ministar.

Osvrnuo se i na situaciju u županijskom Centru za gospodarenje otpadom Kaštijun, gdje se priprema prosvjed jer građani tvrde da se od tamo širi nesnosan smrad, kao i to da se ne radi o centru za gospodarenje otpadom, već odlagalištu otpada.

“Naša oba centra za gospodarenje otpadom periodično, posebice u vrhu sezone, izazivaju nezadovoljstvo stanovnika susjednih mjesta. Ono što treba imati na umu da ti centri imaju optimalne kapacitete i oni u vrhu sezone bivaju premašeni i onda imamo neoptimalnosti u tehnološkom procesu koji dovode do smrada. Ono što je dobro je da su mjerenja čestica koja se rade u okviru standarda. Ono što nije dobro to je neugodan miris. Tome se može doskočiti aktivnosti svih nas da što više odvajamo na kućnom pragu i to će omogućiti da centri funkcioniranju na normalan način i da ne dođemo u ove situacija za koju pretpostavljam da je došlo i na samom Kaštijunu.

Prema podacima iz 2020., odvajali smo 41%, dok je ranijih godina bilo 27%. Zadovoljan sam skokom, no moramo napraviti veliki iskorak i vjerujem da mi to možemo odraditi. Kroz kontinuirano informiranje i edukaciju mislim da se može učiniti puno, a gradit će se i spremnici, reciklažna dvorišta, sortirnice, kompostane kroz EU financijsku omotnicu”, rekao je Ćorić.

O ukidanju prešutnih minusa

Ministar se potom osvrnuo i ukidanje prešutnih minusa na računima.

“Poslovanje banaka je u domeni HNB-a, s druge strane Ministarstva financija. Treba inzistirati, ako se ide u smanjenje minusa po tekućem računu, da se građanima odnosno klijentima ostavi dovoljno vrijeme za tu akciju. Potpuno je neprihvatljivo da se ukinu ili smanje u kratkom roku. Banke tu moraju biti fleksibilne, moraju ostaviti razuman rok građanima”, zaključio je ministar Ćorić.