Premijer Plenković u Petrinji! Plenković: “Proces obnove se mora ubrzati!”


“Sa sisačko-moslavačkim županom Celjakom na razgovoru o obnovi nakon potresa, potpori u izgradnji obrazovne infrastrukture i razvoju poduzetništva. Vlada RH je osigurala 300 mil. kn za plaće više od 14.000 radnika zbog COVID19. Danas smo uručili i ugovore vrijedne 26 mil. kn uz iz fondova EU!” Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je u  Petrinji predsjedao sastankom Stožera civilne zaštite na kojemu se razgovaralo o otklanjanju posljedica potresa.

– Dobili smo izvješće o svim aktivnostima koje se poduzimaju i ministrica Tramišak, i ministar Horvat i ja, kao i susret sa županom Celjakom prije toga u Sisku. Stožer zasjeda praktički zasjeda na tjednoj bazi, u uskoj suradnji s čelnicima lokalne i područne samouprave. Ovo područje nakon onog glavnog potresa pogodilo je još manjih 1223 potresa. Neki od njih su uzrokovali ono što nazivamo sekundarnih štetama, rekao je premijer.


– Ministarstvo graditeljstva dobilo je zadaću da pripremi plan eventualnih zakonskih izmjena i s te strane očekujemo izvješće ovoga i idućeg tjedna kako bismo mogli korigirati sve detalje koji usporavaju proces obnove i ubrzali dinamiku, to su očekivanja sugrađana, ali i obveza nas kao Vlade i države da pomognemo. 

Plenković je rekao kako je Stožer jučer dao informaciju što se sve napravilo po pitanju obnove kao i da će nastaviti s tim procesom.

– Podsjetit ću da je Vlada prije nekoliko dana uplatila Petrinji 30 milijuna kuna za dovršetak kontejnerskog poduzetničkog centra, centra novog života. Od toga da su oslobođeni plaćanja autocesta, oslobađanje plaćanja električne struje i pristojbi, niza drugih aktivnosti kojima podupiremo život na Banovini i području koje je pogođeno potresom.

Naglasio je kako je u javnom savjetovanju program koji se odnosi na gospodarsku revitalizaciju cijelog područja te da očekuju sugestije u tom savjetovanju.

– Uz obnovu gledamo i dulju perspektivu Banovine. Očekujem da se cijeli proces ubrza. Vlada će raditi na tom tragu sa svim partnerima u ovom procesu, rekao je premijer.

Upitan je li prije trebalo ići u izmjene Zakona o obnovi, premijer je odgovorio:

– To je bio zakon koji je praktički donesen konsenzusom u Saboru. Odmah na drugoj sjednici naše Vlade izašli smo s tim zakon, usvojen je odmah na početku zasjedanja Sabora 2020. U tom trenutku, dok se stvar nije počela primjenjivati u praksi, nitko nije imao primjedbi na sadržaj zakona. Najveći problem su imovinsko-pravni odnosi, u Zagrebu su praktički prepreka po onome što je zakon napravljen. Sad kad su se ta uska grla definirala, to ćemo korigirati i stvar će se ubrzati.