Župan Anušić posjetio tvrtku Ricardo! Osječko-baranjska županija i Ricardo zajedno u borbi protiv nedostatka radne snage!

Župan Ivan Anušić posjetio je tvrtku Ricardo d.o.o. U sjedištu kompanije u Dardi održao je radni sastanak s vlasnikom i predsjednikom Uprave Milanom Vrdoljakom i ostalim članovima Uprave, a potom su zajedno obišli operativno sjedište kompanije u Industrijskoj zoni u Mecama, kao i lokaciju izgradnje Stanice za tehnički pregled i novog servisnog centra Ricardo d.o.o. u Poslovnoj zoni Bilje.

S predsjednikom Uprave gospodinom Vrdoljakom razgovarali smo o dosadašnjem i budućem poslovanju tvrtke Ricardo koja zaista dobro radi. Između ostalog, raspravljali smo i o manjku radne snage na području naše županije, konkretno vozača kamiona te kako pomoći u rješavanju tog problema, kako mlade već od početka školovanja usmjeravati i osvijestiti da već od upisa u srednju školu imaju osigurana te kvalitetno i dobro plaćena radna mjesta na našem području. Naime, određena zanimanja postaju deficitarna i u našoj županiji i cijeloj Hrvatskoj, a tvrtke same ne mogu riješiti. Zbog toga uvozimo radnu snagu, a s druge strane na Zavodu za zapošljavanje imamo 14.000 nezaposlenih osoba koji u ovom trenutku ili nemaju te kvalifikacije ili nisu zainteresirani za prekvalifikacije ili za posao za koji su se školovali. O tom sustavnom problemu mora se raspraviti na nacionalnoj razini kako bi kreirali kadrove koji će nakon školovanja imati posao, a jedna od tvrtki koja nudi takav posao je upravo Ricardo. Osječko-baranjska županija, baš kao i ostale jedinice lokalne samouprave tu su kao podrška tvrtkama i gospodarstvenicima, bez obzira zapošljavaju li nekoliko ili više stotina radnika jer oni pomažu u funkcioniranju zajednice rekao je župan Ivan Anušić.

Dodao je kako će niz programa i projekata koji će pomoći poduzetnicima Osječko-baranjske županije biti predstavljeni preko Upravnog odjela za gospodarstvo, a pročelnica Ivana Katavić Milardović tijekom sastanka osvrnula se na pozitivne gospodarske trendove u prošloj godini.

Pozitivan konsolidirani financijski rezultat za područje Osječko-baranjske županije ostvaren je u iznosu oko 1,3 milijarde kuna čime se smještamo na treće mjesto u Hrvatskoj, odmah iza Grada Zagreba i Zagrebačke županije. S obzirom da konstantno razgovaramo s velikim brojem poduzetnika, i manjih i velikih, svjesni smo problema radne snage, odnosno činjenice da će ljudski kapital imati presudnu ulogu u brzini razvoja. Do sada smo radili različite oblike prekvalifikacije u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje jer smo imali visoku stopu nezaposlenosti te smo bili jedina županija koja je, uz te programe Zavoda, izdvajala proračunska sredstva za prekvalifikacije onih zanimanja za koja smo znali da postoji interes na tržištu rada. Trenutno imamo osigurana sredstva za prekvalifikaciju, troškove prijevoza i liječnički pregled, ukoliko je nekome potrebankazala je pročelnica.

Nedostatak kvalificirane radne snage bila je jedna od tema sastanka s predstavnicima uspješne osječke tvrtke Ricardo. Riječ je o poslodavcu koji zapošljava više od 270 djelatnika, a potrebe poslovanja zahtjevaju još stotinjak radnika, najviše vozača kamiona. Informacije koje dobivam i od drugih poduzetnika na terenu potvrđuju da smo na dobrom putu s pripremom novih modela poduzetničkih potpora i centara izvrsnosti kroz koje ćemo učenike od ranije školske dobi profesionalno usmjeravati prema njihovim afinitetima kao i potrebama tržišta.Župan Ivan Anušić

Vlasnik kompanije Ricardo Milan Vrdoljak zahvalio je županu na dolasku u tvrtku.

Ricardo ima 265 registriranih voznih jedinica, a imamo problem popuniti i njih 200, međutim to nije problem koji je nastao i koji se može riješiti preko noći. Potrebno je da se i mi poduzetnici zapitamo kako možemo pridonijeti smanjenju nezaposlenosti pa i prekvalifikaciji 14.000 ljudi koliko ih je trenutno nezaposleno u našoj županiji. Primanja naših vozača su između 7.000 i 15.000 kuna, a u posljednje dvije godine obilježene pandemijom, kao i u drugim djelatnostima, došlo do pada poslovne aktivnosti, međutim smatram da smo krizu ipak podnijeli vrlo uspješnokazao je Vrdoljak te dodao:

U posljednjih nekoliko godina aktivno sudjelujemo u radu Prometnih škola u Osijeku i Belom Manastiru te smo spremni stipendirati učenike, međutim kasnije se susrećemo s njihovom motiviranošću da nastave obavljati taj posaoistaknuo je Vrdoljak.

(Izvor:OBŽ.hr)