Gjenero o daljnjem padu rejtinga SDP-a: Ovo još nije njihovo dno

Prošlo je nešto više od godinu dana kada je SDP sa sadašnjim vodstvom doživio potop na parlamentarnim izborima, a ova stranka od tada je uspjela, prema Crobarometru iz srpnja, postati treća stranka u zemlji, a trend pada je nastavljen i u kolovozu kada je podrška SDP-u manja za 1,6 postotna boda u odnosu na ankete od mjeseca prije.

Situacija u SDP-u i dalje se ne smiruje. Otkako je na čelno mjesto stranke došao Peđa Grbin, unutarnje razmirice ne prestaju, a Grbin se i dalje razračunava s ljudima bivšeg predsjednika Davora Bernardića. Nakon što su raspuštene stranačke organizacije u nekoliko gradova, “ljetna shema” koju je provodio SDP, ticala se izbacivanja istaknutih članova iz stranke ili kako je to nedavno primijetio jedan od izbačenih SDP-ovaca, Zvane Brumnić: “Vi se bavite nama koji smo vidljivi, ali u Zagrebu je izbrisano 3000 ljudi”.

Gjenero: Ovo nije njihovo dno

“To nije neočekivano, to je proces koji je već neko vrijeme traje, da se biračko tijelo SDP-a prelijeva prema stranci koja je u istom političkom polju, a konsolidirana je i ima rezultate za razliku od SDP-a”, kazao je za portal Direktno politički analitičar Davor Gjenero koji očekuje da će se konsolidacija Možemo! nastaviti, a što se tiče SDP-a, ako nastave s unutarnjim sukobima i Grbinovom radikalnom politikom “koja zaoštrava krizu”, ta će stranka “i dalje padati”.

Ako se nastave sukobi oko parlamentarnog kluba, rezonira Gjenero, valja očekivati dodatno osipanje njihovog biračkog tijela.

“Tako dugo dok je vode Grbin i ekipa i tako dugo dok se zaoštravaju unutarnji sukobi SDP će dalje padati, ovo nije njihovo dno. Treba biti svjestan da je njihova izborna baza dosta stabilna, ali treba biti svjestan i toga da je njihova izborna baza dosta starija od izbornih baza drugih političkih stranaka i to dugoročno njima izrazito šteti. Oni nisu još uvijek u opasnosti od pada ispod izbornoga praga, ali ako nešto ne naprave u vrlo kratkom razdoblju, oni će dramatično izgubiti politički utjecaj”, smatra Gjenero.

Od prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u SDP-u je, čini se, sve ostalo isto, iako se na proljeće novoizabrani predsjednik Grbin čak u jednom trenutku ispričao svom biračkom tijelu na tome što se u stranci bave samima sobom, a u lipnju, netom prije je uslijedila velika čistka, šef SDP-a je obećao: “Gotovo je bavljenje samima sobom. Od sada okrećemo stranicu i naš fokus ubuduće bit će isključivo i jedino problemi građana naše zemlje, naše općine, grada županije i to kako ćemo ih riješiti”. 

Krizu su generirali Milanović i ekipa koju je postavio

Kako kaže Gjenero, razlog zašto nisu vidljive promjene u vođenju stranke koja u proteklom periodu nije zadala niti jedan suvisao smjer djelovanja i razvoja je činjenica da su vođenje stranke “preuzeli oni koji su generirali krizu”.

“Krizu u SDP-u nisu generirali Davor Bernardić ili Rajko Ostojić ili Zlatko Komadina nego su je generirali Zoran Milanović i ekipa koju je Zoran Milanović generirao i ta ekipa je upropaštavala socijaldemokratsku političku opciju dok su bili na vlasti, ta ekipa je dezavuirala Bernardića dok je vodio stranku. Ono malo kad je imao političkog mira je na izborima za Europski parlament kada je osvojio fantastičan i neočekivano dobar rezultat”, analizira Gjenero i dodaje: 

“U trenutku kada je ta suspenzija ovom timu koji sada vodi stranku istekla, tog momenta su upropašteni i rezultati i na parlamentarnim izborima i ta ekipa ne može generirati drugo nego štetu i raspad stranke”.

‘Njihovo biračko tijelo nije prorusko’

Nedavnim istupom političke tajnice SDP-a, Mirele Ahmetović koja je napala premijera Andreja Plenkovića zbog izjava u Ukrajini, bilo je jasno koliko komuniciraju pogrešno i koliko im nije najjasnije što trebaju činiti, ili kako je to okarakterizirao politički analitičar, “ono što rade je potpuno politički pogrešno”.

“Njihovo biračko tijelo nije prorusko, nije antidemokratsko. Oni se s proruskom politikom mogu obraćati biračkom tijelu Domovinskog pokreta, ali ne biračkom tijelu koje je unutar ustavnoga luka i meni se čini da će takvim nepametnim potezima, ova ekipa nastaviti dramatično gubiti potporu”, ocijenio je Gjenero.

“SDP-u je nužno novo vodstvo kojemu će biti jasno zašto su u toj stranci. Trenutno nije baš jasno zašto je dio tih ljudi u SDP-u”, poručio je naš sugovornik. 

(Izvor:Direktno.hr)