Grlić Radman: Hrvatska će se suprotstaviti ilegalnoj migraciji!

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u Budimpešti u srijedu da će se Hrvatska suprotstaviti ilegalnoj migraciji, i da treba razlikovati one Afganistance koji su pomagali Europskoj službi za vanjsko djelovanje i afganistanske izbjeglice koji su odgovornost međunarodne zajednice.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Mađarske razgovarali su, između ostaloga, o krizi u Afganistanu i migracijama. “Naravno da je prije svega naš interes da se izbjeglice rasporede u susjedne zemlje Afganistana, gdje im mogu biti osigurana njihova ljudska prava, sigurnost”, rekao je Grlić Radman nakon susreta s mađarskim kolegom Peterom Szijartom. “Hrvatska će se suprotstaviti ilegalnoj migraciji. Ne želimo da se ponovi 2015. godina”, rekao je hrvatski ministar. Pitanje izbjeglica “mora se definirati na općoj razini, jer je to odgovornost međunarodne zajednice”, dodao je Grlić Radman.

“Pandemija nije imala negativan učinak na naše gospodarske odnose, što je vidljivo po stabilnom trendu robne razmjene, a i turizam je ove godine vrlo dobro funkcionirao”, rekao je Grlić Radman. Hrvatskom ministru je drago što je “Mađarska prepoznala Hrvatsku kao sigurnu destinaciju za godišnji odmor” te iznio podatak da je u prvih sedam mjeseci ove godine Hrvatsku posjetilo više mađarskih turista nego u cijeloj prošloj godini.