Plenković: “Jedini pravi Škorin politički testament bit će činjenica da je Milanović danas predsjednik..”

Govoreći o situaciji u Afganistanu i izbjegličkom valu, rekao je da nitko ne zna kada bi taj val migranata mogao doći u Europu, ali je istaknuo da situacija nije kao prije nekoliko godina kada su vrata Europe bila otvorena te da opća otvorenost Europe uopće nije na dnevnom redu.

Komentirajući najavu ministra Darka Horvata izmjena zakona o obnovi, premijer je rekao da “treba ubrzati sve što god možemo, zakonski i operativno”.

Na pitanje bi li primio Miroslava Škoru u stranku da zatraži upisnicu, odgovorio je da politiku HDZ-a i stav prema drugim strankama i potencijalnim partnerima donosi vodstvo stranke.

– To što se zbiva u drugim strankama su njihovi problemi i teme. Danima se provlači nijednim argumentom poduprta teza da nevidljiva ruka HDZ-a radi kuršlus u DP-u. Mislim da su oni demonstrirali o čemu je tu riječ. Mogu samo reći da je jedini njegov pravi poltički testament koji će ostati iza njega taj da je Zoran Milanović predsjednik danas. To je njegova ostavština, rekao je Plenković.

Na pitanje zalaže li se za uvođenje covid potvrda za ulazak u muzeje ili druge institucije, Plenković je odgovorio pozivom na cijepljenje.

– Pozvat ću sve ljude, posebno one koji imaju dileme, da se cijepe. Neki dan smo vidjeli da se dvije i pol milijarde ljudi na svijetu cijepilo, to nije zanemariv broj, rekao je.

Izrazio je uvjerenje da će se povećati broj cijepljenih tijekom jeseni, a za covid potvrde se zalaže “u svakom trenutku kada olakšavaju život i čine ga sigurnijim”.