Novo lice Slavonije i Baranje! Uzlet Osječko-baranjske županije u gospodarskom, političkom, društvenom i svakom drugom smislu!

Foto: Nataša Tramišak , Ivan Radić, Josip Škorić, Ivan Anušić

Proteklih dana snažno je odjeknula naslovnica novina i objava večernjeg lista!

U tekstu Suzane Lepan Štefančić opisana je trenutna situacija u Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku. Snažno smjanjeno iseljavanje, više rođenih beba, više upisane djece u škole, poduzetnici ostvarajuju rekordne prihode u posljednim godinama, porast broja turističkih noćenja i brojne pozitivne stvari dokazuju kako se stvari na istoku Hrvatske dramatično mijenjanju i to na pozitivno! Očito je politička promjena, iskustvo, znanje i unos snažne pozitivne energije rezultirao velikim rastom i investicija ali i svih ostalih promjena.

No vratimo se na početak promjena i što je bio okidač..

Novi Osječko-baranjski župan sve je samo ne tipičan političar. Sa 17 godina otišao je u dragovoljce, a HDZ-u se priključio 2011. kada su mnogi iz njega bježali. Osječko-baranjski župan počeo je političku karijeru u HSP-u i kao načelnik rodnog Antunovca postigao zavidne rezultate, a Danas je neupitni lider HDZ-a u Slavoniji i Baranji i član Predsjedništva stranke. Zvuči idilično, no sam Anušić istaknut će kako mu “politički i životni put nikada nije bio jednostavan, niti lagan”.

„ – Početku moje karijere prethodilo je desetak godina rada, komunikacije i života u nepolitičkom okruženju u mjestu i s ljudima koji su me 2005. izabrali za načelnika. Živio sam s njima, školovao se tamo, zajedno smo ratovali, družili se. Moj ih je životni put pogurao da glasuju za mene. U sva tri mandata, kao načelnik Općine Antunovac, radio sam svakodnevno najbolje što sam umio, a rezultati su danas vidljivi i opipljivi. Sve je to bilo preduvjet da me 2017. žitelji Osječko-baranjske županije podrže na izborima za župana.“ – Ivan Anušić

Rođen je 1973. u Osijeku, a odrastao u sedam kilometara udaljenom Antunovcu, gdje ga je zatekao i Domovinski rat. Napustio je Građevinsku školu u trećem razredu i stavio pušku na rame, još u travnju 1991. Bilo mu je tada 17 godina. Sva su tri sina iz obitelji Anušić, tako, završila na bojištu, kao i njihov otac Ante. Starijem bratu Anti bilo je 25, a Tihomiru 28 godina.

Foto: Ivan Anušić

Kada se Ivan Anušić prvi put pokušao pridružiti ZNG-u, poslali su ga kući.

„ – Vratio sam se i rekao kako ću otići bilo gdje, i na jug zemlje, pa se prijaviti u vojsku. Stariji me brat shvatio ozbiljno i kazao kako je onda bolje da me oni uzmu, jer će me barem imati na vidiku. No, kada se rat zahuktao, bilo je nemoguće bilo koga držati na oku. Strašan je bio otpor kod kuće, majka je plakala, otac je tražio da vratim oružje i uniformu koju sam zadužio. No, ja sam tako odlučio, bio sam spreman napustiti kuću i otići u rat – prisjeća se. – Na Antunovac je najveća agresija u Domovinskom ratu izvršena iz susjedne Tenje. Tada su već padale prve granate, odjekivali rafali, i jednostavno nisam mogao to promatrati skrštenih ruku, iako nisam imao nikakvu zakonsku obvezu jer sam bio maloljetnik. Odlučio sam uzeti pušku i braniti svoje selo, a nakon toga i cijelu Hrvatsku, što je vidljivo kroz moj ratni put.“ – Ivan Anušić

Pogibija brata

U Domovinskom ratu pretrpjeli su veliki gubitak. Brat mu Ante poginuo je kod Paulin Dvora 16. prosinca 1991. Ostala je iza njega trudna supruga, a u travnju 1992. rodio im se sin koji je naslijedio i očevo ime. Nakon pada Antunovca, Ivan Anušić oslobađao je zaleđe Dubrovnika, u strogo tajnoj akciji koju je vodio Janko Bobetko. Bila je to iznimno zahtjevna akcija jer su se borbe vodile na brdima. Imao je tada 18 godina i pohvaljen je za hrabrost. Kao dragovoljac provodi mjesec dana i u Mostaru, uslijedila je akcija Maslenica, a nakon nje završava u Specijalnoj policiji MUP-a. Sudjeluje i u akciji Bljesak. Iako još nije želio skinuti uniformu, umirovljen je 2003. godine.

Nakon progonstva, vraća se iz Osijeka u rodni Antunovac. Profesionalno se bavio borilačkim sportovima, vodio je i svoj kick-boxing klub u kojem je vježbalo 40-ak djece i 20-ak članova seniorske ekipe.

„ – Sport mi je bio ispušni ventil kojim sam održavao i samodisciplinu. Nije bilo jednostavno izaći iz rata i vratiti se u civilstvo, trebalo se prilagoditi – navodi. No, ubrzo je zasjeo na čelo Općine Antunovac, 2005. godine, i okrenuo se politici. Bio je tada u redovima HSP-a, kojem se pridružio još 1993., ali zbog službe u vojsci i kasnije policiji, nije bio politički aktivan. Pravaši su ga 2009. zamolili da napusti stranku, zbog neslaganja u stavovima, i on je to učinio. Kontakti s Tomislavom Ivićem bili su “okidač” za njegov ulazak u HDZ početkom 2011.. Bez političkog zaleđa, objašnjavao je, “teško je rješavati i probleme općine”. Uvjet je, međutim, bio da taj potez blagoslove svi njegovi vijećnici. “Tajming” je bio jako čudan, doba je to Facebook prosvjeda, razbijana su vrata stranačkih ureda, paljene su zastave. – HDZ je upravo tada bio spreman za novi smjer i nove ljude, koji će stranku vratiti tamo gdje joj je i mjesto, a što se i dogodilo na lokalnim izborima 2017. „ – Ivan Anušić

„ – Politika je, nažalost, postala disciplina u kojoj se pokušava ne isticati vlastite kvalitete, nego tuđe nedostatke. Mogu i razumjeti isticanje nedostataka, ali podmetanje i ocrnjivanje izmišljotinama je zaista loše. Uvijek branim svoj stav i integritet, kako politički, tako i svaki drugi. Nažalost, to je tako, što si na višoj političkoj razini, sve su veći napadi. Pogađa me, ali pokušavam biti korektan i neka je na dušu onima koji čine suprotno.“ – Ivan Anušić

Foto: Ivan Anušić

U politiku iz inata

U politiku je zakoračio, znao je reći, iz inata, a više je puta pomislio i da od nje digne ruke. Ako ga se upita je li i dalje u politici iz inata, odgovorit će:

„- Kada ste u ovom poslu, uvijek imate cilj i nedovršene projekte. Tako je trenutno razmišljam, imamo čitav niz planova za Slavoniju i Baranju i vjerujem kako još puno toga možemo učiniti. Naravno i da bi se povlačenje ili odustajanje tumačilo kao izgubljena bitka, a ja ne želim da se ijedan moj potez tumači kao slabost. Radit ću svoj posao, dokle god to bude o meni ovisilo, onako kako mislim da trebam i znam. „ – Ivan Anušić

I tako kreće sve…

Izborom župana Ivana Anušića 2017. godine okrenuta je nova stranica Slavonije i Baranje ostvareni su veliki planirani projekti na području Osječko-baranjske županije koji su rezultirali snažnom podrškom građana u prvom krugu lokalnih izbora 2021. godine u podršci za novi mandat.

Okrenuto je novo poglavlje i očigledan uzlet Osječko-baranjske županije u gospodarskom, političkom, društvenom i svakom drugom smislu.

Intenzivno je smanjeno iseljavanje s područja Osječko-baranjske županije koje je raslo posljednjih godina.

Županija je protekle četiri godine višestruko povećala izdvajanja za potpore u gospodarstvu te osigurala niz mjera koje su jedinstvene u Hrvatskoj!

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, na području Osječko-baranjske županije zabilježeno je snažno smanjenje odseljavanja stanovništva u inozemstvo, ali i u druge županije. Naime, tijekom 2019. u inozemstvo se odselilo 3069 osoba, dok je ta brojka u 2020. bila manja 33,8% i iznosi 2032 osobe. Odseljenih stanovnika u drugu županiju je 2019. bilo 1971, a tijekom 2020. godine 1511, što je smanjenje od 23,34%. Osječko-baranjske županija ima kontinuirani nastavak pozitivnog trenda započetog 2018. godine kada je odseljavanje u druge županije smanjeno za 2,1%, a u inozemstvo smanjeno za značajnih 28,6%.

Politika je zapravo vrlo jednostavan posao, čak toliko da ga možete raditi bez ikakvih komplikacija i bez ikakvih problema. Zašto? Ako odete na izbore i kažete – mi ćemo napraviti pet stvari u ovom smjeru, pet u onom, pet projekata koji će biti na korist svih onih koji žive na području Osječko-baranjske županije, onda se ne morate brinuti za rezultat i dobijete 61 ili 62 posto u prvom krugu. Jednostavno ljudi to prepoznaju i daju vam podršku“ – naveo je to nakon objave rezultata u izbornoj noći Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Dodajući kako je za njega to bila kruna četverogodišnjeg mandata kao župana. Napominje kako je:

„- Dobio potvrdu svih onih koji su izišli na izbore te da im je bitno tko će biti župan.”

“Dali su mi potporu u tako velikom broju, i ja sam u ovom trenutku više nego zadovoljan. Nastavljam sa svim onim projektima i svime što smo govorili i za ovo programsko razdoblje u iduće četiri godine. Završavamo i ono što smo počeli, a nismo stigli zbog objektivnih razloga završiti. Mogu samo zahvaliti svima koji su mi bili velika podrška u proteklom razdoblju, i svima onima koji su mi dali potporu sada. Potporu koju sam dobio neću pronevjeriti, i sve što sam obećao to ću i napraviti.”Ivan Anušić.

Inicijativa, trud i vizija u prethodnom četverogodišnjem mandatu župana i njegovog tima snažno su doprinijele razvoju Osječko-baranjske županije.

U sljedećem četverogodišnjem mandatu Županija se, nastavljajući provedbu započetih projekata, okreće razvoju novih tehnologija i inovacija.

Najvažniji takav projekt je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

Riječ je o strateškom projektu, vrijednom 101,58 milijuna kuna, a koji će okupljati male proizvođače voća i povrća na području županije i pružiti im mogućnost da budu konkurentniji, pristupačniji i kvalitetniji na tržištu Hrvatske i EU-a, koji je trenutno u visokoj fazi izgradnje. Prvi put gradi se hladnjača ovakvog kapaciteta koja obuhvaća sustave hlađenja, sortirnice, pakirnice i sušare, ali i liniju za ekološku proizvodnju, koja je budućnost Slavonije i Baranje, pa i Hrvatske. Nakon te prve faze planira se i druga faza RDC-a, a to je izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linija, tunela za brzo zamrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetom za čuvanje zamrznutog voća i povrća, sušare za voće i povrće te aukcijske dvorane.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

RDC je važan kao buduća riznica hrane za povezivanje hrvatskih primarnih proizvođača, otkupljivača i prerađivača te za bolje držanje vrijednih poljoprivrednih proizvoda. Ideja moderne poljoprivrede zaživjet će povezivanjem lokalnih proizvođača i školske prehrane, kojim će jedinstveni projekt besplatnog školskog obroka za osnovnoškolce postati kvalitetniji. Školama, domovima za starije i nemoćne osobe te zdravstvenim ustanovama kojima je Županija osnivač RDC će postati objekt koji će upravo za korisnike osiguravati dovoljno voća i povrća.

Projekt koji se mora naći na listi istaknutih i važnih projekta za Osječko-baranjsku županiju svakako je i Gospodarski centar Osijek koji je trenutno u izgradnji!

Foto: Gospodarski Centar Osijek

Gdje će se osim sajamskog prostora ponuditi i nova poduzetnička infrastruktura, koja će potaknuti daljnji razvoj gospodarstva na cijelom području ne samo županije nego i istoka Hrvatske. Župan Ivan Anušić i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak potpisali su 8. ožujka ugovor o izgradnji I. faze Gospodarskog centra u vrijednosti od 63,7 milijuna kuna.

Bit će to najveći takav centar u Hrvatskoj, koji će objediniti sve što gospodarstvu treba – nova znanja i tehnologije, poslovne inkubatore i kvalitetne ljude. Cilj projekta izgradnje Gospodarskog centra je razvoj nove poslovne infrastrukture, koja će podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu, razvoj novih proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća, razvoj usluga poduzetničkih potpornih institucija za mala i srednja poduzeća te razvoj mreže poslovnih komunikacija. Osigurat će se prostor za regionalne i međunarodne sajamske i druge manifestacije u svim granama gospodarstva gdje se izlažu, prezentiraju ili prodaju proizvodi, dobra i usluge te osigurati prostor za kongresna događanja te time povećati gospodarsku aktivnost Osječko-baranjske županije, a i šire.

Posebno treba istaknuti i izgradnju novog i suvremenog Kliničkog bolničkog centra Osijek s kojim će se nastaviti višegodišnja uspješna uloga i status KBC Osijek kao središnje i najveće zdravstvene ustanove u istočnoj Hrvatskoj. Također, ostvarit će se i dugogodišnji generacijski san i želja za transformiranjem Centra u suvremenu i modernu medicinsku instituciju prilagođenu 21. stoljeću.

11. svibnja 2021. godine započeo je rad na ostvarenju velikog strateškog i generacijskog projekta – izgradnji novog i modernog Kliničkog bolničkog centra Osijek. Riječ je o epohalnom događaju za Osječko-baranjsku županiju, cijelu istočnu Slavoniju i Klinički bolnički centar Osijek kojemu gravitira 900 000 pacijenata i zdravstvenih osiguranika. Zahvaljujući inicijativi čelnika KBC-a Osijek i Osječko-baranjske županije te uz potporu Vlade Republike Hrvatske, započela je i prva faza u izgradnji novog i suvremenog KBC-a Osijek.

U tijeku je provedba projekta i Pripremna dokumentacija strateškog projekta revitalizacije brownfield područja OLT Osijek, ukupne vrijednosti 2,7 milijuna kuna, te je tako potpisan i ugovor o izradi konzervatorske dokumentacije. Time se stvara preduvjet za izradu urbanističko-konzervatorske podloge koja treba biti ugrađena u potrebnu prostornoplansku dokumentaciju. Po završetku kompletne projektne dokumentacije krenut će se u daljnju realizaciju te vrijedne investicije koja će potpuno promijeniti vizuru grada Osijeka. Za područje stare ljevaonice planiraju se gospodarski, sportski i društveni sadržaji – poduzetnički inkubator, akcelerator STEM tehnologije, inkubator za kulturne i kreativne industrije, športski inkubator s bazenom, kulturno-obrazovni sadržaji s kazalištem male scene i alternativnom kulturnom scenom, a svoj će prostor ondje naći i muzej i galerija za potrebe obrazovnih institucija.

Tu je i milijunski projekt Osječko baranjske županije i Vlade Republike Hrvatske – Regionalni centar kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek

Foto: Regionalni centar kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek
Foto: Regionalni centar kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek u visokoj fazi radova

“Napravljen je veliki iskorak u našoj županiji u protekle četiri godine. U narednom četverogodišnjem razdoblju, a i nadalje, naša županija postaje veliko gradilište na kojem se grade veliki kapitalni projekti koji će promijeniti izgled županije, donijeti nove sadržaje i privući nove investitore na istok zemlje.” – Osječko-baranjska županija

Župan Ivan Anušić i Zoran Đuroković obišli radove na spajanju nove šetnice kod luke tranzit

Uvažavajući činjenicu da pozitivni demografski trendovi imaju značajan utjecaj na cjelokupno društvo te da su stimulirajući faktor gospodarskog rasta, Osječko-baranjska županija i nadalje će kroz svoju razvojnu politiku sveobuhvatnim i dugoročnim pristupom te konkretnim projektima nastojati poboljšavati i ublažavati demografske procesa na svom području”, navodi se iz županijske uprave. U priopćenju se dodaje kako je Osječko-baranjska županija protekle četiri godine višestruko povećala izdvajanja za potpore u gospodarstvu te osigurala niz mjera koje su jedinstvene u Hrvatskoj

Nova šetnica u Gradu Osijeku
Projekt – Nove zgrada I. Gimnazije Osijek

“Poboljšanju kvalitete življenja u Slavoniji i Baranji zasigurno doprinose i sufinanciranje kamata na stambene kredite, poduzetnički krediti bez kamata, besplatan školski obrok za sve osnovnoškolce kao i realizacija kapitalnih projekata. U tijeku je gradnja regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće kojim će Županija malim poljoprivrednicima osigurati prostor za skladištenje proizvoda kako bi ih na tržište plasirali u najpovoljnijem trenutku, gradnja Gospodarskog centra kojim će se sajmovanje vratiti u Osijek kao središte istoka Hrvatske te dodatno osnažiti gospodarska aktivnosti, gradnja Srednje škole u Donjem Miholjcu, a uskoro kreće i gradnja I. gimnazije u Osijeku. Uz dodjelu 1000 kuna za svako novorođeno dijete, Županija nizom drugih mjera nastoji osigurati povoljnije okruženje za ostanak i povratak mladih obitelji”. – Osječko-baranjska županija

Osječko-baranjskoj županija pridonosi niz mjera, ponajprije gospodarskih, kojima nastoje stvoriti poticajno okruženje za razvoj gospodarstva, a time i ostanak, odnosno povratak, mladih obitelji. Osječko-baranjska županija jedinstvena je po projektu koji provodi u suradnji s HBOR-om, a radi se o kreditima bez kamata za poduzetnike. Dodatno se ulaže u sve vrste potpora u gospodarstvu što je rezultiralo rekordnim brojem tvrtki i obrta, smanjenjem nezaposlenosti i smanjivanjem stope iseljavanja.

Povećana su ulaganja i u poljoprivredni sektor, a dosadašnjim mjerama poticaja dodane su nove potpore za ekološku proizvodnju. Gradi se jedanaest sustava za navodnjavanje kako bi se poljoprivrednicima osigurao bolji prinos i dao dodatni motiv za ostanak na selu.

U Županiji ističu kako provode i niz mjera za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji; stambeni krediti sa subvencioniranom kamatom jedinstven su projekt u Hrvatskoj. Za prvih 50 milijuna kuna kredita 2019. kamatna stopa za kredite u eurima kretala se od 2,49 do 3,2 posto. Nakon promjena na financijskom tržištu, Županija je zatražila od poslovnih banaka dodatno sniženje kamata te se one sad kreću od 2,09 do 2,7 posto. Na ovu kamatu Županija i uključene općine i gradovi dodatno subvencioniraju kamatu s 2%, te je kamata za neke korisnike već od 0,09 posto, što je gotovo beskamatno!

Sveukupno se radi o nizu potpora i strateških projekata kojima se nastoji olakšati poslovanje i stvoriti bolje okruženje za razvoj gospodarskih i poljoprivrednih aktivnosti kao osnovnih preduvjeta za ostanak na istoku Hrvatske.

Uz mjere Vlade Republike Hrvatske i Osječko-baranjske županije poticanje stanogradnje također je vidljivo po gradilištima diljem Osječko-baranjske županije a najviše u Gradu Osijeku!

Obilaskom županije vidljiva su brojna gradilišta, radovi i radnici na brojnim investicijama i projektima!

Osječko-baranjska doživljava pravi investicijski “boom“!

Diljem županije grade se novi stanovi, ville, stadion, škole, vrtići, studentski domovi, …

Novi studentski dom Osijek 900 novih ležajeva, novi stadion NK Osijeka, Projekt Obnove dijela Tvrđe
Projekt Sveučilišne knjižnice i multimedijalnog centra Osijek, Nove zgrade, stanovi i urbane ville

I tako je okrenuto je novo poglavlje i očigledan uzlet Osječko-baranjske županije u gospodarskom, političkom, društvenom i svakom drugom smislu.

Osječani su nedavno izabrali i najmlađeg gradonačelnika Osijeka u povijesti! Mladog Ivana Radića.

Foto: Ivan Anušić i Ivan Radić

Ivan Radić također se rano uključio u politiku zato što je, kaže, shvatio kako je to “najbolji, iako ne i najlakši način za mijenjanje stvari u svojoj sredini”.

Foto: Ivan Radić

“U ovom trenutku vidim samo dobre stvari za grad Osijek, suradnju na svim projektima i novu energiju, koja će grad još jače pogurati naprijed, jer Osijek i Županija moraju biti predvodnici političkog, gospodarskog, znanstvenog i kulturnog života istoka Hrvatske. Siguran sam da će Ivan Radić, kao najmlađi gradonačelnik u povijesti Osijeka, svojom energijom, znanjem i spremnošću na suradnju, to i učiniti. “ – istaknuo je župan Anušić.

Ivan Radić novi gradonačelnik Osijeka od kada je preuzeo dužnost u Kuhačevoj 9. U svom prvom intervjuu za Glas Slavonije nakon preuzimanja nove dužnosti odmah je naglasio “Ne tražim sto dana za ocjenu rada, jer s poslom smo krenuli odmah!”

“-Prevladao je osjećaj sreće i ponosa jer smo uspjeli pokrenuti novu energiju i optimizam u gradu. Ne postoji strah, ali postoji velika odgovornost. Što je veće povjerenje građana, to je veća odgovornost. I prilika kojoj se jako radujemo, da Osijek konačno postane prava slavonska metropola.” Ivan Radić

“-Sama predizborna kampanja bila je kruna našeg četverogodišnjeg rada. Pripreme za ove izbore zajedno sa svojim suradnicima započeo sam 2017. godine kada sam izabran za predsjednika HDZ-a grada Osijeka. U tom razdoblju bili smo praktički jedina oporba gradskoj vlasti. Upozoravali smo na probleme, nudili rješenja, ali i podržali svaki dobar potez gradske vlasti na čelu s tadašnjim gradonačelnikom Vrkićem. Također, u Hrvatskom saboru sam lobirao za Osijek, što je rezultiralo i konkretnim projektima poput osiguravanja financijskih sredstava za izgradnju podvožnjaka u Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića. Vodio sam se mišlju da se politika mora voditi dugoročno, vjerodostojno, konstruktivno i konzistentno. Sada je jasno kako su građani to prepoznali.”

“Zajedno sa svojim timom ljudi u tom sam razdoblju svakodnevno bio na terenu, gdje sam u komunikaciji s građanima doznao za probleme svakog kutka našeg grada. Ta komunikacija s sugrađanima bila je temelj za izradu našeg programa. To je i odgovor na vaše pitanje. Teme o kojima smo progovarali u kampanji birali su naši sugrađani. Mi smo ih samo javno prezentirali i ponudili jasna i konkretna rješenja.”Ivan Radić

Očito je da se istok Hrvatske probudio i mijenja ne samo percepciju o Slavoniji i Baranji već i konkretno nosi nove velike i strateške projekte, ideje i rezultate ali i nove mlade generacije političara koji sve snažnije daju svoj doprinos razvoju istoka Hrvatske.

Foto: Nataša Tramišak , Ivan Radić, Josip Škorić, Ivan Anušić

U svakom slučaju Slavonci samo naprijed!

(Politicooshr.com)