Plenković posjetio protupožarnu eskadrilu HRZ-a i Zadarsku županiju!

Naš sustav domovinske sigurnosti brz je, učinkovit i uvezan. Zahvalni smo vatrogascima i vojnim pilotima na velikoj požrtvovnosti u gašenju požara.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je u sklopu posjeta Zadarskoj županiji, u pratnji ministra obrane Marija Banožića, ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Roberta Hranja obišao 855. protupožarnu eskadrilu 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku te pilote i tehničare koji su gasili požare na hrvatskoj obali, u Turskoj, Grčkoj i Bosni i Hercegovini.

Premijer Plenković je istaknuo predanost svoje Vlade za ulaganjem u Hrvatsku vojsku i zrakoplovstvo, što je pokazano i odlukom o nabavi suvremenih bojnih zrakoplova Rafale.

Pohvalio je profesionalnost, požrtvovnost i radnu energiju koju zrakoplovci ulažu svakoga dana kako bi građani, turisti, susjedi pa čak i oni šire bili zaštićeni od velikih stradanja. “Sustavom domovinske sigurnosti omogućili smo dobre pripreme, brzu i učinkovitu reakciju svih sastavnica sustava, u kojem se nalaze vojska, policija, vatrogasci, Civilna zaštita, HGSS, Crveni križ, gradovi, općine”, rekao je dodavši kako su oni uzor mnogima koji će slijediti njihov primjer i postati piloti, tehničari i vojnici.

Zamjenik zapovjednika protupožarne eskadrile Darko Kučej kazao je kako pilotima puno znači potpora koju imaju, a posebice pohvale građana.

Ministar Banožić pohvalio ih je još jednom za sve ono što su napravili tijekom turističke sezone. Svojom sposobnošću i hrabrošću ulazite tamo gdje je malo tko ušao gasiti požar, napomenuo je Banožić i podsjetio kako su ove godine imali velik broj letova, potrošili puno vode da bi sačuvali imovinu naših građana.

 Svjedočili smo, istaknuo je, kako ste pomagali i u susjednim zemljama, koje imaju znatno veće materijalne resurse te dodao kako smo najbolji u sposobnosti, volji i hrabrosti.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković podsjetio je kako je ove godine zabilježeno oko 100 požara, što je znatno više nego lani, ali se malo njih proširilo na više od 100 hektara prostora. Onaj najveći kod Segeta Donjeg prostirao se na 24 kilometra, ali je ipak velikim angažmanom ugašen u najkraćem vremenu, dodao je. 

 Pilot Tomislav Vacenovski svjedočio je o napornim radnim danima te dodao kako se uvijek vodi računa da ne budu preopterećeni. Maksimalni napor je sedam sati leta dnevno ili 100 bacanja vode, napomenuo je.

U Domu Zadarske županije predsjednik Vlade se susreo sa županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem pa se osvrnuo i na suradnju Vlade i Zadarske županije, ocijenivši je konkretnom i razgranatom.

“Mi smo u prvom mandatu napravili velike napore s reformom financiranja jedinica lokalne i područne samouprave, povećani su prihodi županije, grada, općina, dali smo više sredstava da bolje realiziraju svoje projekte i političke prioritete koje su predstavili sugrađanima na izborima”, rekao je Plenković.

 Očuvali smo radna mjesta u županiji, više od 4000 poslodavaca koristilo je mjere, premostili smo krizu, napomenuo je dodavši kako nema nikakvoga egzistencijalnog problema za obitelji ovdje u Zadarskoj županiji te da se ta činjenica vidi u kvalitetnoj pripremi turističke sezone.

 Ocijenio je kako su brojke izvrsne te dodao kako su one više usporedba s rekordnom 2019. nego s prošlom 2020. godinom. Dobrim epidemiološkim mjerama i dobrom promidžbom te naporima cijelog sektora omogućili smo da turizam bude što bolji ove godine, a time i gospodarski opravak, gospodarski rast i financijska stabilnost  zemlje, rekao je Plenković te poručio da će Vlada i Zadarska županija nastaviti s projektima u svim resorima, od prometne infrastrukture, zaštite okoliša, aglomeracije itd.

Posjet Zadarskoj županiji premijer i suradnici završit će u Sportskom centru Višnjik, gdje utakmicom Hrvatske i Švicarske počinje Europsko prvenstvo u odbojci za žene EuroVolley 2021.