Pavliček: Utočište za Afganistance koji su pomagali hrvatskim vojnicima

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček priopćio je u četvrtak kako treba pružiti utočište Afganistancima koji su pomagali hrvatskim vojnicima u vojnim misijama, a ostale treba zbrinuti u sigurne zone blizu Afganistana.

“Talibansko preuzimanje vlasti u Afganistanu očigledno bi moglo dovesti do novoga izbjegličkog vala, stoga Hrvatski suverenisti pozivaju Vladu da već sad zauzme jasno službeno stajalište. Ne želimo reprizu migracijske stihije ni kolone civila koji ugrožavaju vlastitu sigurnost da bi, potpomognuti od globalističkih nevladinih organizacija, stigli do naših granica, već pozivamo na međudržavni dogovor unutar NATO-a”, navodi se u priopćenju.

Smatra kako Hrvatska treba na vlastitu inicijativu pružiti utočište svim Afganistancima koji su pomagali hrvatskim vojnicima u misijama u toj zemlji te njihovim obiteljima.

“Iako je danas jasnije nego ikad da je intervencija u Afganistanu bila pogrješna ili barem potpuno pogrješno provedena, svatko tko je hrvatskim vojnicima olakšavao boravak u tuđini te svojim znanjem i uslugama doveo do toga da se oni osjećaju sigurnije u misiji zaslužuje da se naša država danas pobrine za njegovu sigurnost i sigurnost njegovih najbližih”, navodi Pavliček.

Za ostale državljane Afganistana, osobito one koji se opravdano boje talibanske odmazde, predlaže otvaranje sigurnih zona u susjednim državama koje bi bile pod zaštitom NATO-a i partnera. “Hrvatska, u dogovoru s ostalim državama, preuzela bi svoj dio odgovornosti, osiguravajući pritom boravak afganistanskih izbjeglica u njima kulturološki bližim državama i stvarajući pretpostavke za njihov lakši povratak u matičnu zemlju kad se za to steknu uvjeti”, stoji u priopćenju.