ALKARI OPRALI BULJA: “Učestalim ulascima na stazu remetio je regularnost natjecanja. Javnu funkciju pokušao je iskoristiti za promociju svojih političkih ciljeva”

Foto: Miro Bulj

Viteško alkarsko društvo Sinj na svojim je stranicama objavilo priopćenje sa sjednice na kojoj se raspravljao o održanoj 306. Alki.

“Ovogodišnja 306. Alka održana je u duhu tradicije, a sukladno Statutu Društva i Pravilima o Alki te usmenim predajama što se prenose s koljena na koljeno.

Ovogodišnje alkarske svečanosti održane su u specifičnim okolnostima izazvanima pandemijom bolesti COVID-19. Stoga smo bili prisiljeni organizirati ih u znatno drugačijem obliku nego što je uobičajeno” pišu na početku priopćenja. Nakon niza zahvala osvrnuli su se i na ponašanje gradonačelnika Sinja Mire Bulja.

“Izražavamo žaljenje što gradonačelnik Grada Sinja gosp. Miro Bulj ponašanjem i odnosom prema alkarskim svečanostima nije bio na nivou koji zaslužuje funkcija prvoga čovjeka grada. Kao dugogodišnji član Viteškoga alkarskog društva, jedno vrijeme alkarski momak, potom i član Upravnoga odbora, dobro je upoznat sa složenom organizacijom i odvijanjem manifestacije. Stoga nemamo racionalno objašnjenje njegova ponašanja i ignorantskoga odnosa prema najvišim državnim dužnosnicima izbjegavanjem protokolarnih obveza. Ponašanjem na alkarskom trkalištu za Baru, Čoju i Alku, učestalim ulascima na stazu remetio je regularnost natjecanja, onemogućavajući jednake uvjete za sve alkare. Žalosti nas što je javnu funkciju koju obnaša očigledno pokušao iskoristiti za promociju svojih političkih ciljeva”.

Na njihovo priopćenje Bulj se osvrnuo na svojem Facebook profilu.

“Alku moramo vratiti narodu! Sve što HDZ-u služi se diglo na zadnje noge kako bi me oblatilo. Ja nastavljam služiti samo dragom Bogu, mom narodu i vlastitoj savjesti čuvajući tradiciju i vrijednosti našeg Sinja!

Sinj je zlatni buzdovan i od davnine junački megdan, Sinj kao i naša Alka su junaštvo i čojstvo, čast i stav, a ne kukavičluk i poltronstvo!”, napisao je Bulj.