Radić: “Ovo će biti novi standard održavanja!”

U ranim jutarnjim satima, ekipa HRT-a snimila je vrijedne djelatnike Unikoma u košnji, čišćenju, poliranju i pranju samog središta ovog dijela grada.Retfalu je obišao i osječki gradonačelnik, Ivan Radić sa suradnicima, koji se uvjerio u efikasnost novog načina rada.

S primjenom novog načina rada, uvođenjem gotovo svih ljudskih i materijalnih potencijala dviju radnih jedinica Zelenilo i Javna higijena, na uređenju i čišćenju javnih površina gradska komunalna tvrtka Unikom započela je prošlog tjedna na prostorima naselja Vijenac Ivana Meštrovića, Sjenjak i Gradska četvrt Donji grad gdje su se pokazali odlični rezultati te je odlučeno da se istim pristupom mijenjanja gradske vizure nastavi i u svim ostalih dijelovima našeg grada. Na redu je bila Retfala, iz čijeg su se središta već od ranih jutarnjih sati mogli čuti strojevi koji su svaki na svoj način činili prostor ljepšim i urednijim. Dok su se kosilicama i trimerima uređivale zelene površine automatske čistilice, prskalice i puhalice su uklanjale prljavštinu s pločnika, cesta i trgova, a vrijedne su djelatnice ručno uređivale cvjetnjake, hortikulturne nasade i dječje igralište s pješčanikom.

Da je što prije nužno krenuti s generalnim čišćenjem i uređenjem svih gradskih površina, odluka je, prije svega, nove gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Ivanom Radićem, koji je to, uostalom, najavljivao i prije nego što je i službeno preuzeo čelno mjesto u Kuhačevoj 9. Povod za to, naravno, bile su brojne negativne reakcije građanki i građana Osijeka koji su otvoreno izražavali svoja nezadovoljstva ukupnim izgledom grada proteklih nekoliko godina. Gradonačelnik Radić se u ponedjeljak, u pratnji direktora Unikoma Marija Turalije i gradskog vijećnika Tomislava Mišetića, u Retfali uvjerio u ispravnost svojih odluka jer se pokazalo da ovaj način korištenja svih potencijala daje mnogo učinkovitiji i kvalitetniji rezultat u konačnici.

“Osječki Unikom brine za 294 hehtara površina i oko 170 000 četvornih metara cesta. Ovim akcijama želimo doći na razinu čistoće i uređenosti koji naši građani zaslužuju, a nakon toga samo održavati površine o kojim brinemo.” – direktor Unikoma Mario Turalija.

“Prvi puta u gradu zajedno djeluju jedinice “Zelenilo” i “Javna higijena”, drugim riječima kada se nešto napravi, primjerice pokosi trava, odmah se to i počisti i dodatno uredi površina na kojoj se nešto radilo, zajedno s kolnicima i pješačkim stazama.”, rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić

Direktor Unikoma Mario Turalija, zamolio je sugrađane za strpljenje dok ne prođe generalno čišćenje, nakon kojeg slijedi redovito uređivanje i čišćenje s daleko manje buke i prašine. Nov način čišćenja grada neće poskupjeti usluge Unikoma, rekao je direktor Turalija.

– “Prošli su tjedan odmah bili vidljivi rezultati, a tako ćemo nastaviti raditi i ubuduće, na području svih gradskih četvrti i mjesnih odbora, u svakom naselju i u svakom dijelu grada. Zahvaljujem Unikomu i svim njegovim djelatnicima na sinergijskom djelovanju koje daje ljepšu vizuru, a tako imamo uredniji i čistiji grad. Djelatnici Unikoma spremni su reagirati u bilo koje doba dana i noći, u što smo se uvjerili i u slučaju nedavnih vremenskih nepogoda koje su pogodile Osijek. Nastavljamo tako da bi i naši sugrađani mogli biti ponosni na čistoću, ljepotu i urednost grada u kojemu žive” Ivan Radić.

Za Marka Dimšića ovo je doista pravo osvježenje, no ponukan iskustvom iz prijašnjih godina vjeruje da će se ovaj put čistiti i sporedne ulice, igrališta i parkovi na rubnim dijelovima naselja, a ne samo u njegovu središtu.

S njim se složila i gospođa, koja je djelatnike Unikoma pozvala u Prominsku ulicu kako bi se uvjerili u kakvom su katastrofalnom stanju pločnici i staze kojima je teško i opasno hodati.

(Izvor:Regionalna.hr)