Plenković okuplja generale koji su se našli na udaru iz BiH! Sprema se odgovor!

Tužiteljstvo BiH je hrvatskom Ministarstvu pravosuđa uputilo međunarodnu zamolnicu za pravnu pomoć u vezi 14 zapovjednika Bljeska!

Ovih dana trebao bi se održati sastanak premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade Tome Medveda sa vojnim zapovjednicima iz operacije „Bljesak“ čije procesuiranje od Hrvatske traži tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, saznaje Jutarnji list. Tužiteljstvo je hrvatskom Ministarstvu pravosuđa uputilo međunarodnu zamolnicu za pravnu pomoć u vezi 14 zapovjednika koje BiH tužiteljstvo tereti da su sudjelovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje s područja pod kontrolom HV-a po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Bosanske Gradiške i Kozarske Dubice pri čemu je ubijeno više civila.

Plenković je rekao kako su već neko vrijeme upoznati s time te da će Ministarstvo pravosuđa i uprave proučiti tu dokumentaciju kako bi vidjeli postoje li prepreke da se to proslijedi DORH-u, koje će to proučiti. “Na njima je da donese odluke. Ne mogu trenutno prejudicirati što će DORH učiniti, ali ono što svakako može, u supstantivnom smislu, u konačnici odbaciti to i tako riješiti problem”, rekao je.

‘Ništa neće dovesti u pitanje Bljesak i Oluju’

Naglasio je kako su Bljesak i Oluja bile oslobodilačke operacije koje su Hrvatskoj ponovno donijele integritet državnog teritorija. “To su operacije na koje ćemo biti ponosni i nikakvi ih procesi, bez obzira na koji su način pokrenuti, neće dovesti u pitanje”, uvjerava premijer Plenković i dodaje: ” “Nije ovo prva situacija koju smo imali i naš stav je tu jasan.”