Osječko-baranjska županija ostvaruje snažan napredak: Niz novih radnih mjesta, smanjeno iseljavanje, subvencioniranje kamata na kredite, besplatan školski obrok,…

Foto: Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić

Intenzivno je smanjeno iseljavanje s područja Osječko-baranjske županije koje je raslo posljednjih godina.

Županija je protekle četiri godine višestruko povećala izdvajanja za potpore u gospodarstvu te osigurala niz mjera koje su jedinstvene u Hrvatskoj Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, na području Osječko-baranjske županije zabilježeno je snažno smanjenje odseljavanja stanovništva u inozemstvo, ali i u druge županije. Naime, tijekom 2019. u inozemstvo se odselilo 3069 osoba, dok je ta brojka u 2020. bila manja 33,8% i iznosi 2032 osobe. Odseljenih stanovnika u drugu županiju je 2019. bilo 1971, a tijekom 2020. godine 1511, što je smanjenje od 23,34%. Osječko-baranjske županija ima kontinuirani nastavak pozitivnog trenda započetog 2018. goidne kada je odseljavanje u druge županije smanjeno za 2,1%, a u inozemstvo smanjeno za značajnih 28,6%.

Izborom župana Ivana Anušića 2017. godine ostvareni su veliki planirani projekti na području Osječko-baranjske županije koji su rezultirali snažnom podrškom građana u prvom krugu lokalnih izbora 2021. godine u podršci za novi mandat.

Politika je zapravo vrlo jednostavan posao, čak toliko da ga možete raditi bez ikakvih komplikacija i bez ikakvih problema. Zašto? Ako odete na izbore i kažete – mi ćemo napraviti pet stvari u ovom smjeru, pet u onom, pet projekata koji će biti na korist svih onih koji žive na području Osječko-baranjske županije, onda se ne morate brinuti za rezultat i dobijete 61 ili 62 posto u prvom krugu. Jednostavno ljudi to prepoznaju i daju vam podršku – naveo je to nakon objave rezultata u izbornoj noći Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, dodajući kako je za njega to bila kruna četverogodišnjeg mandata kao župana. Napominje kako je dobio potvrdu svih onih koji su izišli na izbore te da im je bitno tko će biti župan.

“Dali su mi potporu u tako velikom broju, i ja sam u ovom trenutku više nego zadovoljan. Nastavljam sa svim onim projektima i svime što smo govorili i za ovo programsko razdoblje u iduće četiri godine. Završavamo i ono što smo počeli, a nismo stigli zbog objektivnih razloga završiti. Mogu samo zahvaliti svima koji su mi bili velika podrška u proteklom razdoblju, i svima onima koji su mi dali potporu sada. Potporu koju sam dobio neću pronevjeriti, i sve što sam obećao to ću i napraviti.” – Ivan Anušić.

Inicijativa, trud i vizija u prethodnom četverogodišnjem mandatu župana i njegovog tima snažno su doprinijele razvoju Osječko-baranjske županije. U sljedećem četverogodišnjem mandatu Županija se, nastavljajući provedbu započetih projekata, okreće razvoju novih tehnologija i inovacija.

Najvažniji takav projekt je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće. Riječ je o strateškom projektu, vrijednom 101,58 milijuna kuna, a koji će okupljati male proizvođače voća i povrća na području županije i pružiti im mogućnost da budu konkurentniji, pristupačniji i kvalitetniji na tržištu Hrvatske i EU-a, koji je trenutno u visokoj fazi izgradnje. Prvi put gradi se hladnjača ovakvog kapaciteta koja obuhvaća sustave hlađenja, sortirnice, pakirnice i sušare, ali i liniju za ekološku proizvodnju, koja je budućnost Slavonije i Baranje, pa i Hrvatske. Nakon te prve faze planira se i druga faza RDC-a, a to je izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linija, tunela za brzo zamrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetom za čuvanje zamrznutog voća i povrća, sušare za voće i povrće te aukcijske dvorane.

RDC je važan kao buduća riznica hrane za povezivanje hrvatskih primarnih proizvođača, otkupljivača i prerađivača te za bolje držanje vrijednih poljoprivrednih proizvoda. Ideja moderne poljoprivrede zaživjet će povezivanjem lokalnih proizvođača i školske prehrane, kojim će jedinstveni projekt besplatnog školskog obroka za osnovnoškolce postati kvalitetniji. Školama, domovima za starije i nemoćne osobe te zdravstvenim ustanovama kojima je Županija osnivač RDC će postati objekt koji će upravo za korisnike osiguravati dovoljno voća i povrća.

Projekt koji se mora naći na listi istaknutih i važnih projekta za Osječko-baranjsku županiju svakako je i Gospodarski centar, gdje će se osim sajamskog prostora ponuditi i nova poduzetnička infrastruktura, koja će potaknuti daljnji razvoj gospodarstva na cijelom području ne samo županije nego i istoka Hrvatske. Župan Ivan Anušić i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak potpisali su 8. ožujka ugovor o izgradnji I. faze Gospodarskog centra u vrijednosti od 63,7 milijuna kuna.

Bit će to najveći takav centar u Hrvatskoj, koji će objediniti sve što gospodarstvu treba – nova znanja i tehnologije, poslovne inkubatore i kvalitetne ljude. Cilj projekta izgradnje Gospodarskog centra je razvoj nove poslovne infrastrukture, koja će podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu, razvoj novih proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća, razvoj usluga poduzetničkih potpornih institucija za mala i srednja poduzeća te razvoj mreže poslovnih komunikacija. Osigurat će se prostor za regionalne i međunarodne sajamske i druge manifestacije u svim granama gospodarstva gdje se izlažu, prezentiraju ili prodaju proizvodi, dobra i usluge te osigurati prostor za kongresna događanja te time povećati gospodarsku aktivnost Osječko-baranjske županije, a i šire.

Posebno treba istaknuti i izgradnju novog i suvremenog Kliničkog bolničkog centra Osijek s kojim će se nastaviti višegodišnja uspješna uloga i status KBC Osijek kao središnje i najveće zdravstvene ustanove u istočnoj Hrvatskoj. Također, ostvarit će se i dugogodišnji generacijski san i želja za transformiranjem Centra u suvremenu i modernu medicinsku instituciju prilagođenu 21. stoljeću.

11. svibnja 2021. godine započeo je rad na ostvarenju velikog strateškog i generacijskog projekta – izgradnji novog i modernog Kliničkog bolničkog centra Osijek. Riječ je o epohalnom događaju za Osječko-baranjsku županiju, cijelu istočnu Slavoniju i Klinički bolnički centar Osijek kojemu gravitira 900 000 pacijenata i zdravstvenih osiguranika. Zahvaljujući inicijativi čelnika KBC-a Osijek i Osječko-baranjske županije te uz potporu Vlade Republike Hrvatske, započela je i prva faza u izgradnji novog i suvremenog KBC-a Osijek.

U tijeku je provedba projekta i Pripremna dokumentacija strateškog projekta revitalizacije brownfield područja OLT Osijek, ukupne vrijednosti 2,7 milijuna kuna, te je tako potpisan i ugovor o izradi konzervatorske dokumentacije. Time se stvara preduvjet za izradu urbanističko-konzervatorske podloge koja treba biti ugrađena u potrebnu prostornoplansku dokumentaciju. Po završetku kompletne projektne dokumentacije krenut će se u daljnju realizaciju te vrijedne investicije koja će potpuno promijeniti vizuru grada Osijeka. Za područje stare ljevaonice planiraju se gospodarski, sportski i društveni sadržaji – poduzetnički inkubator, akcelerator STEM tehnologije, inkubator za kulturne i kreativne industrije, športski inkubator s bazenom, kulturno-obrazovni sadržaji s kazalištem male scene i alternativnom kulturnom scenom, a svoj će prostor ondje naći i muzej i galerija za potrebe obrazovnih institucija.

Napravljen je veliki iskorak u našoj županiji u protekle četiri godine. U narednom četverogodišnjem razdoblju, a i nadalje, naša županija postaje veliko gradilište na kojem se grade veliki kapitalni projekti koji će promijeniti izgled županije, donijeti nove sadržaje i privući nove investitore na istok zemlje.” – Osječko-baranjska županija

“Uvažavajući činjenicu da pozitivni demografski trendovi imaju značajan utjecaj na cjelokupno društvo te da su stimulirajući faktor gospodarskog rasta, Osječko-baranjska županija i nadalje će kroz svoju razvojnu politiku sveobuhvatnim i dugoročnim pristupom te konkretnim projektima nastojati poboljšavati i ublažavati demografske procesa na svom području”, navodi se iz županijske uprave.

U priopćenju se dodaje kako je Osječko-baranjska županija protekle četiri godine višestruko povećala izdvajanja za potpore u gospodarstvu te osigurala niz mjera koje su jedinstvene u Hrvatskoj. “Poboljšanju kvalitete življenja u Slavoniji i Baranji zasigurno doprinose i sufinanciranje kamata na stambene kredite, poduzetnički krediti bez kamata, besplatan školski obrok za sve osnovnoškolce kao i realizacija kapitalnih projekata. U tijeku je gradnja regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće kojim će Županija malim poljoprivrednicima osigurati prostor za skladištenje proizvoda kako bi ih na tržište plasirali u najpovoljnijem trenutku, gradnja Gospodarskog centra kojim će se sajmovanje vratiti u Osijek kao središte istoka Hrvatske te dodatno osnažiti gospodarska aktivnosti, gradnja Srednje škole u Donjem Miholjcu, a uskoro kreće i gradnja I. gimnazije u Osijeku. Uz dodjelu 1000 kuna za svako novorođeno dijete, Županija nizom drugih mjera nastoji osigurati povoljnije okruženje za ostanak i povratak mladih obitelji”. – Osječko-baranjska županija

Osječko-baranjskoj županija pridonosi niz mjera, ponajprije gospodarskih, kojima nastoje stvoriti poticajno okruženje za razvoj gospodarstva, a time i ostanak, odnosno povratak, mladih obitelji. Osječko-baranjska županija jedinstvena je po projektu koji provodi u suradnji s HBOR-om, a radi se o kreditima bez kamata za poduzetnike. Dodatno se ulaže u sve vrste potpora u gospodarstvu što je rezultiralo rekordnim brojem tvrtki i obrta, smanjenjem nezaposlenosti i smanjivanjem stope iseljavanja.

Povećana su ulaganja i u poljoprivredni sektor, a dosadašnjim mjerama poticaja dodane su nove potpore za ekološku proizvodnju. Gradi se jedanaest sustava za navodnjavanje kako bi se poljoprivrednicima osigurao bolji prinos i dao dodatni motiv za ostanak na selu.

U Županiji ističu kako provode i niz mjera za stambeno zbirnjavanje mladih obitelji; stambeni krediti sa subvencioniranom kamatom jedinstven su projekt u Hrvatskoj. Za prvih 50 milijuna kuna kredita 2019. kamatna stopa za kredite u eurima kretala se od 2,49 do 3,2 posto. Nakon promjena na financijskom tržištu, Županija je zatražila od poslovnih banaka dodatno sniženje kamata te se one sad kreću od 2,09 do 2,7 posto. Na ovu kamatu Županija i uključene općine i gradovi dodatno subvencioniraju kamatu s 2%, te je kamata za neke korisnike već od 0,09 posto, što je gotovo beskamatno!

Sveukupno se radi o nizu potpora i strateških projekata kojima se nastoji olakšati poslovanje i stvoriti bolje okruženje za razvoj gospodarskih i poljoprivrednih aktivnosti kao osnovnih preduvjeta za ostanak na istoku Hrvatske.