Generali složni: “Zahtjev iz BiH je orkestriran i politički motiviran”

NEMA UPORIŠTA ZA SRAMOTNI ZAHTJEV”
Hrvatski narodni sabor BiH objavio je da pravosudne institucije BiH nemaju nikakvo uporište za “sramotni zahtjev” da Hrvatska procesuira ratne zapovjednike. “Riječ je o klasičnom pokušaju zloupotreba institucija BiH”, priopćio je HNS BiH. Ta organizacija koja okuplja hrvatske stranke u susjednoj zemlji smatra da se kroz pravosudne institucije BiH želi kriminalizirati Hrvatsku vojsku, ali i Hrvatsko vijeće obrane, vojsku bosanskohercegovačkih Hrvata u ratu u BiH od 1992. do 1995. HNS BiH ističe da zahtjev stiže u vrijeme kada bi se posebno u Sarajevu trebala slaviti Oluja jer je na prostoru Bihaća spriječen masakr i stradanje poput onoga u Srebrenici.

z Tužiteljstva Bosne i Hercegovine stigla je zamolnica u kojoj ta zemlja traži od Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske, koje Sarajevo sumnjiči za navodno počinjenje ratnih zločina tijekom Bljeska.Odluka na DORH-u”Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske primilo je međunarodnu zamolnicu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine vezano uz određena postupanja koja su u nadležnosti Državnog odvjetništva RH”, rekao je za Novu TV državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić. Nova TV je objavila kako je riječ o “zamolnici za preuzimanjem kaznenog progona” protiv više umirovljenih hrvatskih ratnih zapovjednika iz operacije Bljesak, a Tužiteljstvo BiH ih tereti za navodna kaznena djela ratnog zločina. Salapić je dodao da će Ministarstvo pravosuđa i uprave RH predmete proslijediti Državnom odvjetništvu RH, koje će u neovisnom istražnom postupku odlučiti što će s tim predmetima. “Vjerujemo da će ovih dana Državno odvjetništvo sukladno zakonu izvijestiti javnost o čemu se konkretno radi”, poručio je Salapić.


“Povijesne činjenice o Domovinskom ratu, sve naše oslobodilačke akcije, svi naši vojnici, vojska je pod posebnom zaštitom i posebnim nacionalnim interesom Republike Hrvatske. Mi kao odgovorna država i Vlada ne možemo dopustiti kriminaliziranje Domovinskog rata niti dovesti u pitanje ni jednu legalnu ustavnu i međunarodno pravnu zakonitu vojnu akciju hrvatskih Oružanih snaga u oslobađanju hrvatskog teritorija”, poručio je Salapić.


Na popisu Tužiteljstva BiH je zapovjedni vrh vojne operacije Bljesak Hrvatske vojske, odnosno 14 visokih hrvatskih časnika, među njima ratni zapovjednici – generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko. Na BiH popisu su i tri umrla hrvatska generala – Petar Stipetić, bivši načelnik Glavnog stožera OS RH, te Imra Agotić i Ivan Basarac. “Čuo sam da se radi o Bljesku, ali nemam pojma gdje bi tu bio ratni zločin, mi nismo u Bljesku prelazili granicu hrvatske države”, rekao je umirovljeni general Vinko Vrbanac. “To je bila legitimna operacija Hrvatske vojske i nikakve posebne namjere postupaka za ugrožavanje BiH nije bilo”, istaknuo je general Miljavac.Ponosni na akcije”Oni se upuštaju u ono u što ne bi trebali; mi smo njima puno pomogli i kad je najviše trebalo, i trebali bi biti zahvalni za sve što je Hrvatska vojska pomogla susjednoj državni BiH”, izjavio je general Džanko. Ističe kako je “sve orkestrirano”. “Ovo je sve rekla-kazala. Po meni je to čak i politički motivirano s obzirom na inicijativu Hrvatske da malo pomogne Hrvatima u BiH. Pa i oko Pelješkog mosta. Pa su loptice prebacili na naš teren. Ja znam za te optužnice, one su 15 godina stare, i zašto baš sad?” upitao je general Miljavac.

Premijer Andrej Plenković potvrdio je u nedjelju da je Vlada upoznata sa zamolnicom iz BiH, a “procedura je takva da će Ministarstvo pravosuđa proučiti tu dokumentaciju da vidi treba li je predati Državnom odvjetnišvu”. “Oni će to proučiti i donijeti odluku. Ne mogu prejudicirati, oni mogu u konačnici to odbaciti i tako riješiti pitanje. Što se nas tiče, akcije Bljesak i Oluja bile su oslobodilačkog karaktera i bit ćemo na njih zauvijek ponosni. Nikakvi procesi koji se budu pokretali neće to dovesti u pitanje”, rekao je premijer dodajući da zna za to već nekoliko dana. Na pitanje zbog čega generali o tome nisu bili obaviješteni, odgovorio je kako tu još uvijek nema optužnica nego je, prema njegovu shvaćanju, riječ o zahtjevu za pravnu pomoć.